Stockholm

Ny mätning: Varannan väljare tycker att SD är ett rasistiskt parti

Jimmie Åkesson
Hälften av väljarna som tillfrågats anser att SD är ett rasistiskt parti. Foto: Duygu Getiren/TT och Jessica Gow/TT

Varannan svensk anser att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti, det visar en ny mätning från Novus som utförts på uppdrag av Fokus. Men det skiljer sig nämnvärt mellan väljare från de olika partierna.


Läs mer

I november röstades ett gemensamt budgetalternativ, framtaget av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, igenom. Detta innebär att det är den budget som statsminister Magdalena Andersson regerar med, vilket fick Miljöpartiet att lämna regeringen. Läs mer om det här.

Språkröret Märta Stenevi sade bland annat att Sverigedemokraterna "gör skillnad på folk och folk" och "slaktar klimatarbeten", under en pressträff då.

Så många anser att SD är ett rasistiskt parti

”Anser du att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti?” heter en ny mätning från Novus, utförd på uppdrag av tidningen Fokus, och frågan ställdes till ett representativt urval av väljarna.

Varannan av de som tillfrågades svarade då "ja", 40 procent svarade "nej" och 10 procent svarade "vet ej". Men svaren skiljer sig nämnvärt åt beroende på vilket parti väljaren sympatiserar med.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Jessica Gow/TT

Bland de som sympatiserar med M och KD svarade istället 71 procent "nej", 17 procent "ja" och 12 procent svarade "vet ej". Bland SD:s väljare svarade 93 procent "nej" och 6 procent "ja".

Men om man ser till de andra riksdagspartierna ser det lite annorlunda ut. 72 procent av Centerpartiets väljare ansåg att SD är ett rasistiskt parti, 84 procent hos S och 86 procent hos V.

Miljöpartiet och Liberalerna hade för få svarande i undersökningen för att särredovisas.

Så skiljde det sig mellan kvinnor och män

Likt liknande undersökningar skiljer sig även svaren mellan kvinnor och män. Där tyckte 53 procent av männen att SD inte är ett rasistiskt parti, jämfört med 27 procent bland kvinnor. Det visar undersökningen i Fokus.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.