Jimmie Åkesson
Hälften av väljarna som tillfrågats anser att SD är ett rasistiskt parti. - Foto: Duygu Getiren/TT och Jessica Gow/TT

Ny mätning: Varannan väljare tycker att SD är ett rasistiskt parti

Varannan svensk anser att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti, det visar en ny mätning från Novus som utförts på uppdrag av Fokus. Men det skiljer sig nämnvärt mellan väljare från de olika partierna.


I november röstades ett gemensamt budgetalternativ, framtaget av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, igenom. Detta innebär att det är den budget som statsminister Magdalena Andersson regerar med, vilket fick Miljöpartiet att lämna regeringen. Läs mer om det här.

Språkröret Märta Stenevi sade bland annat att Sverigedemokraterna "gör skillnad på folk och folk" och "slaktar klimatarbeten", under en pressträff då.

Så många anser att SD är ett rasistiskt parti

”Anser du att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti?” heter en ny mätning från Novus, utförd på uppdrag av tidningen Fokus, och frågan ställdes till ett representativt urval av väljarna.

Varannan av de som tillfrågades svarade då "ja", 40 procent svarade "nej" och 10 procent svarade "vet ej". Men svaren skiljer sig nämnvärt åt beroende på vilket parti väljaren sympatiserar med.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Jessica Gow/TT

Bland de som sympatiserar med M och KD svarade istället 71 procent "nej", 17 procent "ja" och 12 procent svarade "vet ej". Bland SD:s väljare svarade 93 procent "nej" och 6 procent "ja".

Men om man ser till de andra riksdagspartierna ser det lite annorlunda ut. 72 procent av Centerpartiets väljare ansåg att SD är ett rasistiskt parti, 84 procent hos S och 86 procent hos V.

Miljöpartiet och Liberalerna hade för få svarande i undersökningen för att särredovisas.

Så skiljde det sig mellan kvinnor och män

Likt liknande undersökningar skiljer sig även svaren mellan kvinnor och män. Där tyckte 53 procent av männen att SD inte är ett rasistiskt parti, jämfört med 27 procent bland kvinnor. Det visar undersökningen i Fokus.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Sundsvall: Polisen rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Birsta, polisen larmas till en butik", skriver polisen på sin hemsida.