Söndag 28 Nov
Stockholm

Miljöpartiets besked: Vi lämnar regeringen

miljöpartiet
Under onsdagen röstades oppositionspartiernas regering igenom. Foto: Anders Wiklund/TT och Erik Simander/TT

Magdalena Andersson (S) är Sveriges nya statsminister. Men kort efter omröstningen meddelade Miljöpartiet att de överväger att lämna regeringen om M, KD och SD:s budget röstas igenom – vilket skedde under eftermiddagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under onsdagen släpptes Magdalena Andersson (S) fram som Sveriges nya statsminister. Men tidigare under morgonen uppgav Centerpartiet och Annie Lööf att man inte kommer stödja regeringens budget.

Beskedet innebar att det budgetalternativ som Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna presenterat sannolikt skulle gå igenom. Något som gjorde att Miljöpartiet övervägde att lämna regeringen, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om.

Sveriges nya statsminister Magdalena Andersson (S). Foto: Erik Simander/TT

M, KD och SD:s budget röstas igenom

Strax efter 16 på onsdagen stod det klart att oppositionspartiernas budget röstats igenom vilket bland annat innebär att att regeringens familjevecka inte införs, inte heller nya medel för extratjänster och introduktionsjobb, och byggsubventioner och energieffektiviseringar avskaffas.

Ändringarna innebär även att anslaget om köp av skog för två miljarder kronor, då för att stora områden fjällnära skog inte ska brukas, inte blir av, vilken är en stor anledning till Miljöpartiets utspel.

– De får fatta sina beslut. Vi får se hur länge de behöver fundera, sade Magdalena Andersson och hävdade att hon är villig att regera även på högerbudgeten.

Foto: Anders Wiklund/TT

Miljöpartiet lämnar regeringen

Under pressträffen efter budgetomröstningen meddelade Miljöpartiet att de nu lämnar regeringen, med ord om att politik för dem inte bara är spel, utan är något som utformar samhället och framtiden.

– Vi är både överraskande och upprörda över Centerpartiets agerande, inleder språkröret Per Bolund.

– Vi har ett enligt parti bakom oss att vi inte kan sitta i regering som genomför politik SD förhandlat fram. Vi måste se våra väljare i ögonen och känna stolthet, säger språkröret Märta Stenevi.

Gång på gång förstärker de sitt budskap att de inte vill sitta i en regering när en budget där SD har inflytande röstats fram. Stenevi menar bland annat att Sverigedemokraterna "gör skillnad på folk och folk" och "slaktar klimatarbeten".

Språkrören får frågan om vad den nyvalda statsministern säger om beslutet.

– Vi har meddelat Magdalena Andersson och hon förstår vårt ställningstagande, säger Per Bolund.

Klockan 17.30 håller Magdalena Andersson pressträff.

Kommentera
Kopiera länk
Dela