Riksdagspolitikerna får löneförhöjning.
Riksdagspolitikerna får löneförhöjning. - Foto: Gusaf MŒnsson/SvD/TT och Fredrik Sandberg/TT

Riksdagsledamöternas löneförhöjning – så mycket mer får de

Lönen för de svenska riksdagsledamöterna har under de senaste åren ökat – och det ser inte inte annorlunda ut i år. Den redan saftiga lönen höjs nu ytterligare.


Som riksdagsledamot i Sveriges riksdag har man, utöver flera bekväma förmåner såsom avgångsvederlag och övernattningslägenheter, ett stadigt arvode.

Under de senaste tio åren har lönen, enligt riksdagen, för ledamöterna ökat med drygt 14 000 kronor, från 56 000 kronor i januari 2011 till 69 900 kronor i januari 2021.

Riksdagsledamöterna får 1 600 kronor mer

Nu har riksdagens arvodesnämnd beslutat att höja den månatliga inkomsten för ledamöterna ytterligare. Politikerna får en löneförhöjning på 1 600 kronor och kommer därmed, från och med januari 2022, få 71 500 kronor i månaden.

Detta ger ledamöterna omkring 860 000 kronor i årligt arvode.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.