Riksdagsledamöter får, utöver sin lön, en hel rad förmåner.
Riksdagsledamöter får, utöver sin lön, en hel rad förmåner. - Foto: Foto: Janerik Henriksson/TT, Tomas Oneborg/SvD/TT och Tor Johnsson/SvD/TT

Toppolitikernas lyxiga förmåner – trots superlönerna

Nyheter24 har tidigare granskat riksdagsledamöternas och partiledarnas löner. Men utöver deras höga årsinkomster får dessa politiker flera förmåner – däribland övernattningslägenheter och saftiga avgångsvederlag.


I Sverige har vi, enligt SCB, en genomsnittlig månadslön på 35 300 kronor före skatt. Detta medan svenska riksdagsledamöter har en månadslön på nästan det dubbla. Grundarvodet för en ledamot i riksdagen ligger nämligen på stadiga 69 900 kronor numera, vilket är en ökning med 19 900 kronor sedan 2006. 

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Utöver dessa månatliga arvoden, vilka i många fall innebär årliga miljonlöner, har riksdagsledamöterna och statsråden en hel rad andra förmåner.  

Nyheter24 listar riksdagsledamöternas alla förmåner.

Rätt till övernattningsbostäder

En riksdagsledamot som har över 50 kilometer till riksdagshuset från sin folkbokförda adress har rätt till en övernattningsbostad. 

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Som ledamot kan du antingen få en av de möblerade övernattningsbostäder som Riksdagsförvaltningen erbjuder eller så kan du få ersättning för en egen övernattningsbostad som du äger eller hyr. Denna ersättning ligger på max 8 600 kronor i månaden. 

För en mindre avgift får dessutom ledamotens anhöriga övernatta i bostaden. 

Betalda tjänsteresor

Riksdagsuppdraget innebär i regel en del tjänsteresor - däribland resor mellan hemadressen och riksdagen. Varje ledamot bestämmer själv vilket färdmedel de vill ta under sina resor, men i de fall då en ledamot inte väljer det billigaste alternativet måste det motiveras.

Alla riksdagsledamöter får ett årskort på tågresor och kan, om särskilda skäl finns, få ett årskort på flyg. 

Foto: Tor Johnsson/SvD/TT

En ledamot som istället använder sin egen bil på tjänsteresor får en ersättning på 26,50 kronor per mil, varav exakt 18,50 kronor är helt skattefria. 

Om ledamoten behöver övernatta under en tjänsteresa, även till Stockholm från sin hemort, kan denne få ersättning för eventuella hotellnätter. 

På sådana resor, som kräver övernattning, erbjuds dessutom ett traktamente som ska täcka de levnadskostnader som ledamoten kan tänkas ha. Vid resor till Stockholm får de 120 kronor per dag, medan övriga inrikesresor ger 400 kronor per dag. 

Avgångsförmåner

När en ledamot avslutar sitt riksdagsuppdrag har denne rätt till en av två avgångsförmåner: ekonomiskt omställningsstöd eller inkomstgaranti. 

Om man som ledamot blivit invald i riksdagen år 2014 eller senare, och varit verksam riksdagsledamot i minst ett år, kan man få ekonomiskt omställningsstöd. Det innebär att man får 85 procent av sitt grundarvode varje månad – alltså drygt 59 400 kronor. Ersättningen är möjlig att få under högst två år eller längre än så om särskilda skäl finns. 

Foto: Henrik Montgomery/TT

För de ledamöter som valdes in i riksdagen före 2014 och som haft sitt uppdrag i minst tre år gäller inkomstgarantin. Detta innebär att ledamoten får 80 procent av sitt grundarvode, samt eventuella tilläggsarvoden, under sitt första år med inkomstgaranti. Därefter blir inkomstgarantin lägre med åren och efter sex år får ledamoten bara en viss procent på sitt grundarvode. 

Hur länge kan man ha inkomstgaranti då? Det varierar, beroende på hur gammal ledamoten är och hur länge ledamoten satt i riksdagen. 

Inget närvarokrav – än så länge

Foto: Jessica Gow/TT

Trots att riksdagsledamöterna har ett grundarvode på 69 900 kronor i månaden och flera lyxiga förmåner finns det inget närvarokrav. Det betyder att det inte finns krav på att ledamöter ska vara närvarande vid sammanträden eller omröstningar i riksdagens kammare. 

Men det kan bli ändring på det. För igår ställde sig samtliga åtta riksdagspartier bakom förslaget att de ledamöter som inte deltar tillräckligt i riksdagsarbetet ska kunna få sitt arvode indraget. Ett slutgiltigt beslut i frågan kommer att tas under hösten, enligt Sveriges Radio.

Läs mer

Så mycket pengar tjänar Sveriges partiledare

Så mycket tjänar Moderaternas riksdagsledamöter

Så mycket tjänar Sverigedemokraternas riksdagsledamöter

Så mycket tjänar Socialdemokraternas riksdagsledamöter

Så mycket tjänar Kristdemokraternas riksdagsledamöter

Så mycket tjänar Vänsterpartiets riksdagsledamöter

Så mycket tjänar Centerpartiets riksdagsledamöter

Så mycket tjänar Liberalernas riksdagsledamöter

Så mycket tjänar Miljöpartiets riksdagsledamöter

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att riksdagsledamöterna förtjänar dessa förmåner?
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.