Jimmie Åkesson vill inte välja mellan Biden och Putin
Jimmie Åkesson (SD) frågas ut i onsdagens "30 minuter". - Foto: Sergey Guneev/TT, Fredrik Sandberg /TT och Alex Brandon/TT

Jimmie Åkesson vill inte välja mellan Biden och Putin

Jimmie Åkesson har förut valt Viktor Orbán framför Angela Merkel. Och I onsdagens "30 minuter" i SVT får han frågan vem han föredrar mellan Joe Biden och Vladimir Putin – något som han menar "beror på kontexten".


Vid ett flertal tillfällen har Sverigedemokraternas partiledare blivit uppmanad att välja mellan politiska ledare. I en intervju valde Jimmie Åkesson Ungerns premiärminister Viktor Orbán framför Tysklands dåvarande förbundskansler Angela Merkel

Jimmie Åkesson om Viktor Orbán och Angela Merkel

Under onsdagens “30 minuter” i SVT var det Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons tur att frågas ut. Anders Holmberg tar då upp hans tidigare uttalande om Orbán och Merkel. 

– Det beror på kontexten. Om vi tar det första exemplet med Orbán så var det kopplat till flyktingpolitiken och flyktingkaoset 2015. Det handlade om att Tyskland inte hade tagit ansvar medan Ungern levt upp till de internationella åtagandena, säger Jimmie Åkesson (SD).

Jimmie Åkesson. Foto: Anders Wiklund/TT

Vill inte välja mellan Emmanuel Macron och Vladimir Putin

Jimmie Åkesson vill inte heller svara på vem han föredrar av Emmanuel Macron, Frankrikes president, och Rysslands president Vladimir Putin

 – Den typen av frågor är ganska dumma att ställa och ganska dumma att svara på. Så när jag sedan valde att inte svara när jag fick frågan om Putin och någon till så är det väl självklart att jag som tillhör en västerländsk demokrati föredrar Frankrike och franska politiker framför en diktator, eller åtminstone en väldigt auktoritär ledare som Vladimir Putin, säger Jimmie Åkesson i "30 minuter" och fortsätter: 

– Hade jag fått välja mellan Frankrike och Ryssland så hade jag valt Frankrike. Men det var inte frågan, utan här handlade det om två politiker där jag inte sympatiserar med någon av dem. Och då vill jag inte heller välja någon. 

Vladimir Putin och Joe Biden. Foto: Patrick Semansky/TT

Vem föredrar Jimmie Åkesson av Joe Biden och Vladimir Putin? 

Anders Holmberg frågar honom därefter vem han skulle välja mellan USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin. 

– Ja du, jag skulle inte vilja ha någon av dem som premiärminister eller statsminister i Sverige i alla fall. Det är alldeles uppebart. Återigen, vilken är kontexten? Ska jag välja mellan USA och Ryssland?, säger han och fortsätter: 

– Det beror på kontexten. USA är en västerländsk demokrati och Ryssland är inte det. Utan Ryssland är ett auktoritärt samhälle i dag och utvecklas ännu mer i den riktningen. Då väljer jag USA:s samhällssystem framför det ryska, säger Jimmi Åkesson i "30 minuter".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!