Minns ni de klassiska mobilspelen som gjort succé? Vi har tagit reda vad som hände med dem
Minns ni de klassiska mobilspelen som gjort succé? Vi har tagit reda vad som hände med dem - Foto: Stella Pictures

5 klassiska mobilspel vi aldrig glömmer – så gick det för spelsuccéerna

Mobiltelefonen är en viktig del i våra liv. Med åren har den utvecklats i takt med teknikens framfart. Flera mobilspel har kommit och gått som gjort stor succé. En del lades ner snabbt och andra finns fortfarande kvar.


Flappy Bird gjorde succé under sin korta livstid

Flappy bird var ett mobilspel som släpptes på App Store och Google Play den 24 maj 2013. Spelet blev snabbt populärt och gick ut på transportera en fågel mellan pelare och rör utan att flyga in i dem och krascha. 

Spelet överlevde i mindre än ett år. Foto: Stella Pictures

Den 10 februari 2014 togs dock spelet bort från appbiblioteken. Spelets grundare, Dong Nguyen, kom att meddela att han kände skuld och skam över att spelet hade vuxit och blivit så populärt och bidragit till beroende hos människor.

Under spelets relativt korta livstid ska skaparen dock ha blivit förmögen. De flesta uppgifterna på internet pekar på att Dong Nguyen kan ha tjänat så mycket som 50 000 dollar om dagen, vilket motsvarar över en halv miljon i dagens penningvärde, via reklamintäkter och försäljning av annonser.

Efter att spelet tagits bort ökade försäljningen av smartphones som hade spelet nerladdat. Priset varierade men det förekom budgivningar på utländska sajter som uppgick till hissnande 90 000 dollar, något The Guardian tidigare skrivit om.

Snake gjorde succé och glömdes sedan bort 

Det var när den finska mobiltillverkaren Nokia lanserade sin telefon Nokia 6110 1998 som en helt ny era skulle definiera och forma mobilanvändandet. I telefonen fanns spelet Snake, som blev en succé med en gång. Det utvecklades och skapades av den finska spelutvecklaren Taneli Armanto.

Spelet gick ut på att jaga en prick på skärmen med en orm som växte i längd ju längre du klarade dig i spelet. Det var dock slutspelat när ormens huvud krockade med sin egen svans. 

Supersuccén Snake levde vidare i många Nokiatelefoner. Foto: Stella Pictures

I och med den tekniska utvecklingen och Nokias svårigheter med att hänga med i den så började andra telefontillverkare att ta över mobilmarknaden. Det resulterade i att Nokia men också själva spelet Snake sakta föll i glömska. 

Spelet har dock återupplivats i de senaste årens nyutgåvor av Nokiatelefoner, men det har haft svårt att leva upp till den storhet som spelet hade i slutet av 1990- och i början av 2000-talet. 

Robot Unicorn Attack har lanserats flera gånger

I början av 2010 lanserade videospels företaget Spritonin Media Games spelet Robot Unicorn Attack i App Store och Google Play. Efter en vecka hade spelet redan nått en miljon användare, och fortsatte sedan att växa i rasande takt.

Spelet gick ut på att använda en enhörning och transportera sig så långt fram på en bana som möjligt. Det involverade att flyga fram och att hoppa på klippor och berg. Ju längre fram du tog dig desto högre poäng fick du. 

Sedan lanseringen har flera utgåvor och nylanseringar av spelet gjorts. Men ingen har blivit lika lyckosam som föregångaren, i alla fall inte ännu.

Fruit Ninja lever vidare

I april 2010 lanserades det fruktslajsande mobilspelet Fruit Ninja av spelföretaget Halfbrick Studios. 

Spelet går ut på att användaren måste slajsa olika frukter och bär genom att dra fingret över skärmen med sitt finger. 

Det dyker också upp hinder på skärmen som inte får skäras itu, som till exempel bomber. 

Spelet har sedan det lanserades blivit ett riktigt populärt spel som har laddats ner miljontals gånger. Än idag finns det faktiskt tillgängligt i appbiblioteken och är alltså fortfarande möjligt att spela.

Spelet har blivit en riktig långkörare och finns att ladda ner till telefonen än idag. Foto: Stella Pictures

Temple Run fick en uppföljare

Det klassiska mobilspelet Temple Run lanserades i slutet av sommaren 2011. Spelet blev snabbt populärt och har laddats ned över en miljard gånger till olika enheter. 

Det går ut på att din karaktär ska undvika att kli ikappsprungen av apor, samtidigt som man ska undvika att ramla ut för olika stup eller springa in i träd och stockar. Poängen ökar ju längre du tar dig. 

Redan 2013, bara två år efter den första utgåvan alltså, lanserades Temple Run 2. Båda spelen finns fortfarande kvar och är möjliga att ladda ned i appbiblioteket. 

Det som skiljer dem åt är att i det ursprungliga spelet använder du svepfunktionen på din touchskärm för att förflytta spelaren. Men i Temple Sun 2 är du inte längre begränsad till räta svängar. Det finns också andra karaktärer och estetiska skillnader jämfört med förlagan. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.