Ett annat Boeing-plan tillhörandes Alaska Airlines. Arkivbild.
Ett annat Boeing-plan tillhörandes Alaska Airlines. Arkivbild. - Foto: Ted S. Warren/AP/TT

Flygplan tvingades nödlanda – ruta lossnade

Strax efter avfärd lossnade såväl en av rutorna som en del av flygplanskabinen på ett Boeing-plan. Med 171 passagerare ombord tvingades Alaska Airlines-planet att nödlanda.


Flygbolaget Alaska Airlines hade tidigare under lördagen pausat alla flygningar med just denna flygplansmodell, Boeing 737 Max 9. På kvällen meddelade amerikanska luftfartsmyndigheten FAA ett flygstopp, vilket påverkar omkring 170 flygplan av modellen.

Flygningen hade bara pågått i några minuter när skräcken spred sig ombord. På 5 000 meters höjd fick planet problem med kabintrycket och en nödutgångsdörr liksom tillhörande ruta trycktes ut. Bilder och filmklipp som lagts ut på sociala medier visar hur passagerare sitter i kabinen samtidigt som det är helt öppet vid den sektion som lossnat från flygplanskroppen.

En av passagerarna, Vi Nguyen, uppger för New York Times att hon under flygningen vaknade upp till en ljudlig smäll.

— Jag vaknade och det första jag ser är syrgasmaskerna framför mig. När jag tittar till vänster så ser jag en del av planet är borta, säger hon till tidningen.

— Det första jag tänkte var: "Jag kommer att dö".

Fick hjälp

En annan passagerare uppger för New York Times att ingen hade den fönsterplats där den del av flygplanet lossnade men en mamma och hennes son satt vid de andra två sätena vid den specifika sätesraden. Flygvärdinnorna ska ha hjälpt dessa passagerare att förflytta sig till andra sidan av planet.

Den aktuella flygplansmodellen, Max 737 Max 9, har en extra nödutgång men den ska inte vara aktiverad och en sådan ska nu ha lossnat.

Planet som egentligen var på väg till Ontario, Kalifornien, med 171 passagerare kunde till slut nödlanda på Portlands flygplats, ingen av passagerarna uppges nu vara allvarligt skadad. Flygsäkerhetsmyndigheten NTSB utreder händelsen, meddelar flygbolaget. Och Alaska Airlines meddelar samtidigt att man tillfälligt väljer att stoppa alla flygningar med den specifika modellen Boeing 737 Max 9, totalt handlar det om 65 plan tillhörandes Alaska Airlines.

"Vi arbetar med Boeing och tillsynsmyndigheter för att förstå vad som hände i kväll och kommer att dela uppdateringar när mer information är tillgänglig. NTSB utreder denna händelse och vi kommer fullt ut att stödja deras utredning", skriver Alaska Airlines vd Ben Minicucci i ett uttalande.

Tung förtroendesmäll

Boeing har samtidigt meddelat att man står redo med ett tekniskt team för att bistå när det gäller att utreda hur själva olyckan kunde inträffa.

För flygplanstillverkaren Boeing är det hela ännu en tung förtroendesmäll. Boeing 737 Max är bolagets absoluta storsäljare, men en annan modell än den som nu Alaska Airlines använt sig av, nämligen 737 Max 8, var under en kort tid inblandad i två dödsolyckor. Den första skedde utanför Jakarta 2018 då 189 personer omkom, ett år senare förolyckades 157 personer varav fyra svenskar i en dödsolycka i Etiopien.

Efter krascherna stoppades alla flygningar med flygplanstypen över hela världen under en längre period.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!