Användning av AI-övervakning på arbetsplatsen har ökat dramtiskt.
Användning av AI-övervakning på arbetsplatsen har ökat dramtiskt. - Foto: Unsplash

AI-övervakning ökar på arbetsplatsen – ska förhindra mobbning

Företag som Walmart och Starbucks i USA har vänt sig till AI-startups för att övervaka och analysera anställdas kommunikation.


I takt med att artificiell intelligens (AI) blir alltmer integrerad i arbetsplatser över hela världen, har företag som Walmart, Delta Air Lines, T-Mobile, Chevron och Starbucks vänt sig till startup-företag som Aware för att övervaka kommunikation bland sina anställda. Aware, som grundades för sju år sedan, erbjuder teknik som analyserar meddelanden på plattformar som Slack, Microsoft Teams och Zoom för att identifiera riskbeteenden såsom mobbning, trakasserier och diskriminering.  

Företaget hävdar att deras AI hjälper till att förstå riskerna inom företagskommunikationen genom att ge en uppfattning om anställdas sentiment i realtid, istället för att förlita sig på årliga eller halvårsvisa undersökningar.

Användning har ökat dramatiskt

Användningen av övervakningstekniker har ökat dramatiskt enligt Reuters. Övervakningen påverkar hemma-arbete mest, där från tangenttryckning, dator-aktivitet, video och till och med så kallad "eye-tracking" programvara övervakas, ofta utan att den anställde ens är medveten om det.

LÄS MER: Lista: 34 yrken AI INTE kan ersätta

LÄS MER: Så hittar du produkten du vill köpa – utan att veta namnet

"Dämpande effekt"

Trots de potentiella fördelarna med AI-driven övervakning, har användningen av sådan teknologi väckt betydande etiska frågor, särskilt när det gäller anställdas integritet. En av de största oroande aspekterna är risken för konstant övervakning och utvärdering, vilket kan leda till en negativ effekt på arbetsplatskommunikation och en känsla av misstro bland anställda. 

Amba Kak, verkställande direktör för AI Now institutet vid NYU förklarar riskerna med övervakningen för CNBC:

– Det leder till en dämpande effekt på vad människor säger på arbetsplatsen.

LÄS MER: Jag bad ChatGPT ta fram en månadsbudget – så gick det

LÄS MER: Google släpper gratis AI-app för mobilen


/
AI
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!