Så minskar du användningen av mobildata under semestern – och undviker en dyr mobilräkning.
Så minskar du användningen av mobildata under semestern – och undviker en dyr mobilräkning. - Foto: Mickan Mörk/TT & Jose Contreras/Alamy.

Så håller du nere mobildatan på semestern

Semestertiderna är här och många är det som passar på att resa utomlands. Men den som varit ute och rest kan mötas av en dyr överraskning vid hemkomsten – mobilräkningen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Såväl surf, sms och samtal som streaming av musik, film och poddar kan utgöra dyra historier för den som reser. Få vill mötas av en skyhög telefonräkning det första man gör när man kommer hem från semestern. 

MISSA INTEFysiska kort kan blir helt onödiga vid onlineköp

Stänga av eller behålla mobildatan på utomlands?

Reser man inom EU, Norge, Island eller Liechtenstein kan man dock pusta ut. Sedan juni 2017 är det fritt att surfa inom dessa områden utan extra kostnader. 

Ett alternativ för att undvika höga kostnader är att stänga av sin mobildata när man reser utanför dessa områden. Det finns emellertid en hel del saker att göra på mobilen – utan att du behöver använda mobildata på semestern. 

Den som ändå vill stänga av sin mobildata kan göra det på lite olika sätt beroende på vilken mobil personen har.

  • För Iphone gäller: Inställningar/Mobilnät/mobildata
  • För Samsung gäller: Inställningar/Anslutningar/Dataanvändning/mobildata
  • För andra Android-mobiler gäller: Inställningar/Nätverk och internet/Internet/"Kugghjulet"/Mobildata

LÄS MER: Undvik skyhög telefonräkning – 5 dyra misstag när du reser

Så förbereder du dig inför resan – apparna som inte förbrukar mobildata

Genom att förbereda sig inför resan kan den som vill använda flera olika funktioner på sin mobil under semestern utomlands, något som Mobil var först att skriva om. De allra flesta apparna kan användas i offline-läge, alltså utan uppkoppling. 

Vill man exempelvis lyssna på låtar via Spotify går det att ladda ner låtar, hela spellistor och album. Då görs musiken tillgänglig oavsett om mobildatan är aktiv eller inte. 

På samma sätt fungerar olika podd-appar som "Sveriges Radio" och Apples "Podcaster". Innan du reser iväg kan du då bunkra upp med olika avsnitt att lyssna på under resans gång. 

LÄS MER: Spotifys stora förändring – så kommer du att påverkas

Samma gäller för olika streamingtjänster som "Netflix", "HBO" och "Viaplay" där avsnitt av tv-serier och filmer kan laddas ned och lagras på telefonens utrymme. 

Något som är mindre känt är att Google Maps kan spara ner kartor. Om du laddar ner kartan över din destination kan du enkelt navigera med kartan när du väl är framme. Steg för steg-navigation och aktiva vägbeskrivningar kräver dock mobildata och därmed direkt uppkoppling.  

MISSA INTE: BankID:s förändring – för att skydda dina pengar

Så ringer du utomlands utan att förbruka mobildata

Väl på plats kan det vara bra att koppla upp sig till ett Wifi. Enligt Mobil finns det flera appar som kan användas helt utan mobildata, så länge mobilen är anslutet till Wifi. Dessa är bland annat: 

  • Apples Facetime
  • Skype
  • Google Meet
  • Facebook Messenger