Annons

Forskare: Hörlurar kan skada hjärnan – vad du bör veta

Publicerad: 9 juli 2025, kl. 20:30
Airpods i ett öra och tjej som lyssnar på något i hörlurar.
Att ständigt ha på sig hörlurar kan vara skadligt för hjärnan. Foto: Ali Lorestani/TT & Stina Stjernkvist/TT

Att ständigt ha hörlurar i öronen är inte bara skadligt för hörseln – forskare varnar för att långvarig användning kan ha stor påverkan på hjärnan.

Enligt forskare kan det vara dåligt för hjärnan att ständigt omge sig av ljud genom sina hörlurar, det uppger Sveriges Radio

– Man kanske blir rastlös helt enkelt, när man inte lyssnar på ljud hela tiden och får svårare med koncentrationen, säger Maria Hoff, forskare inom audiologi till Sveriges Radio. 

Enligt Maria Hoff så måste hjärnan få vila från användningen av hörlurar, annars kan det resultera i att inlärningen påverkas negativt. Hon menar att det allra farligaste är de starka ljuden, som när man har alldeles för stark volym när man lyssnar i sina hörlurar. 

Det kan vara direkt farligt och till och med förändra våra hjärnor fysiologiskt. Har man riktigt otur kan det leda till att hörseln inte fungerar och nervcellerna inte kommunicerar som de ska, och därmed inte bearbetar ljudet på rätt sätt. 

Annons

Hörlurar med brusreducering ännu farligare

För många har dessutom hörlurar med brusreducering blivit en självklarhet i stökiga miljöer, men National Health Services i Storbritannien varnar för att man inte ska använda brusreducering för ofta – även det kan vara skadligt för hjärnan. 

25-åriga studenten Sophie berättar för BBC att att hon har fått Audio processing disorder, en diagnos där hjärnan får svårt att tolka och förstå ljud, något hon fick av frekvent användning av brusreducering. 

Hon får ofta höra att hon är ofokuserad, inte lyssnar eller är lite frånvarande, det blir särskilt jobbigt i bullriga miljöer och hon säger att hon har svårt att vara i sociala sammanhang, som på restauranger eller pubbar.

– Även fast jag kan höra att det är ljud runtomkring mig kan jag inte höra vart ljuden kommer ifrån. Jag vet att det är en persons röst, men jag kan inte lista ut det tillräckligt snabbt, säger Sophie till BBC.

Annons

Använd inte hörlurarna för ofta

Forskare menar att regelbunden användning av brusreducering kan leda till att hjärnan glömmer bort hur den själv ska filtrera bort bakgrundsljud. Det är extra skadligt för barn som använder hörlurar med brusreducering.

– De mer komplexa delarna av hörselförmågan utvecklas först i slutet av tonåren. Om du använt brusreducerande hörlurar under uppväxten kan din förmåga att bearbeta ljud försenas, säger Claire Benton, från British academy of audiology. 

Exakt hur stor risken är, och om de skador som kan uppstå är permanenta återstår att se, men det finns en oro att hjärnan får svårare att hantera naturliga ljudvariationer om den ständigt är i en filtrerad miljö. Därför rekommenderar forskarna att inge använda hörlurar med brusreducering för ofta. 

För att hjälpa hjärnan att behålla sin förmåga att bearbeta ljud korrekt bör man regelbundet vistas i naturliga ljudmiljöer, samt variera sina hörlurars inställningar. 

Kommentarer

Annons
Annons
Annons