Ibland fungerar det inte att prata och surfa samtidigt.
1 av 3
Ibland fungerar det inte att prata och surfa samtidigt. - Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Surfen funkar inte när samtalet kopplas upp i 3G-nätet.
2 av 3
Surfen funkar inte när samtalet kopplas upp i 3G-nätet. - Foto: tt bild
Men det kommer förändras i framtiden.
3 av 3
Men det kommer förändras i framtiden. - Foto: tt bild

Därför kan du inte surfa och prata i mobilen samtidigt

Det lilla störningsproblemet har en enkel förklaring.


Många har drabbats av problemet att det ibland är helt omöjligt att surfa samtidigt som ett mobilsamtal pågår. Det här kan vara riktigt störande om du och den du snacka med vill googla något eller diskuterar din crush senaste Instagrambild och ni inte kan se den.

Det händer inte under varje samtal, men ibland så slutar internetuppkopplingen helt att fungera och det verkar vara helt oberoende av operatör. Problemet har en enkel förklaring och kan åtgärdas snart.

– Det beror på var i landet du befinner dig och vilken mobil du har, säger Hans G. Larsson, Informationsansvarig på Telia till Nyheter24.


Bildkälla: Faksimil / Tumblr

Larsson berättar att möjligheten att surfa under ett samtal beror på vilket nät samtalat kopplas upp mot, 2G, 3G eller 4G. När samtalet kopplas upp på 2G så fungerar det att prata men surfhastigheten är för långsam för dagens smarta telefoner.

– Det är inget fel i nätet utan handlar om hur nätet är uppbyggt, säger han.

Tele2 ger samma svar:

– I 2G-nätet fungerar bara samtal, i 3G-nät kan du surfa och prata samtidigt och 4G-nätet funkar bara för surf, säger Björn Lindberg, ansvarig för utbyggnad av mobilnät på tele2 till Nyheter24.

Men ingen kommer behöva lida av det här länge till. Snart kommer bland annat 4G-nätet att fungera för både samtal och internet och det kommer att göra skillnad.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.