Stockholm

Appen skulle hjälpa flyktingar – nu stoppas den av Apple

En app för alla båtflyktingar på Medelhavet, en app som räddar liv. Det var tanken men nu säger Apple stopp.


Läs mer

Miljoner flyktingar tar sig över Medelhavet från bland annat Syrien för att söka sig ett bättre liv i Europa. Många sätter sig i sjöodugliga båtar och många dör på havet.

Appbyrån Grey Digital och Emigrant Offshore Aid Station ville använda teknik för att hjälpa flyktingarna till en säkrare resa. De utvecklade en app, kallad iSea, där flyktingarna fick bättre koll på vädret och hjälpbåtar på Medelhavet. Pengar samlades in till utvecklingen och förra veckan lanserades appen och blev omskriven över hela världen.

Appen skulle fungera så att vem som helst kunde rapportera om de såg en båt med flyktingar på Medelhavet som verkade behöva hjälp. Även flyktingarna i båten skulle enkelt kunna rapportera sin plats om de behövde hjälp. Då kunde Emigrant Offshore Aid Station ta sig dit och hjälpa flyktingarna.

Nu stoppar plötsligt Apple appen och den går inte längre att ladda ner från App store. Anledningen sägs vara att Apple inte tycker att appen gör de den säger att den ska, att uppgifter i appen inte stämmer. Bland annat skulle bilder i appen komma från satelliter mer eller mindre i realtid, men har visat sig vara flera år gamla.

Experter har kritiserat appen för att användaren måste uppge sitt passnummer. Varför detta skulle behövas framgår inte.

På måndagen tog Apple bort appen och Grey Digital har på sin sajt kommenterat det hela med att ”appen fortfarande är i en testfas”.

Apple har tidigare i veckan meddelat att appar som är beroende av någon annan app kan komma att stoppas, detta skulle till exempel gälla populära Swish.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.