Tisdag 11 Maj
Stockholm

Har du en Mac-dator? Då måste du läsa om den här farliga buggen

Senaste Mac OS High Sierra innehåller en bugg som gör att man kan ändra på inställningar hur lätt som helst.
Den senaste uppdateringen av OS High Sierra för Mac-datorer innehåller ett extremt dåligt säkerhetsproblem. Foto: TT/Twitter (Montage)

Det verkar som att den senaste uppdateringen av operativsystemet High Sierra har problem. Extremt farliga problem.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Oops! Den här nyheten är verkligen inte bra om du har en Mac-dator och kör Mac OS High Sierra 10.13.1. Det är nämligen så att operativsystemet har en otroligt allvarlig sårbarhet, skriver flera medier däribland Bloomberg.

Det är så att i princip vem som helst kan logga in på din privata användare. Det enda som krävs är att de uppger användarnamnet "root". Ett lösenord behövs absolut inte – och här blir det lite lurigare.

Det räcker med att försöka med användarnamnet "root" några gånger... Bildkälla: Twitter

Ibland fungerar det inte direkt (så om du provar där hemma fungerar det kanske inte på en gång), utan kan ta några gånger, skriver Tech Crunch.

När personen väl är inne går det att ändra på vilka inställningar som helst. I vanliga fall krävs det att du fyller i lösenord och användarnamn när du klickat på det "lilla låset" i vänstra hörnet. Men med den här buggen behövs det alltså inte – och vem som helst som kommit åt din dator kan ändra på i princip ALLT.

I vanliga fall när man klickar på låset så krävs det att man fyller i lösenord och användarnamn.

Personen som märkte det, den turkiske utvecklaren Lemi Orhan Ergin, twittrade om det allvarliga problemet och Apples första order var faktiskt att bara "hålla hårt i sin dator". Med andra ord – lämna den inte obevakad och låt ingen du inte litar på sitta med din dator.

Efter ett tag utvecklade Apple sitt uttalande med att säga att de jobbar på att lösa problemet. De uppmanar också användarna att lägga till ett lösenord till användaren "root". Här har Apple skrivit om hur du går till väga.  

Så här såg (antagligen) många Mac-användare ut när de provade buggen. Bildkälla: Pixabay

Det här är fortfarande ett extremt allvarligt problem så vi hoppas att Apple har löst problemet inom kort. Tills dess – håll hårt i datorn.  

Det verkar ha varit ett tufft år för Apple då även iPhone X har extremt många buggar – det kan du läsa om här. Eller se på klippet nedan:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du en Mac-dator?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela