Bilder på svenska mynt, bitcoinmynt och en exalterad kvinna.
1 av 3
I januari i år kostade en bitcoin runt 800 dollar. Idag har kursen rusat till över 15 000 dollar. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Pixabay
Bild på bitcoinmärket på en glasvägg samt en man i kostym.
2 av 3
Det är förmodligen en stor anledning till att kryptovalutan har blivit en stor snackis på sistone. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Bild på händer som skriver på en bärbar dator.
3 av 3
Många människor har dessutom blivit sugna på att köpa bitcoin dessa dagar, något som heller inte är helt lätt om man inte vet hur man gör. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Så här köper du kryptovalutan bitcoin

Bitcoin har blivit en snackis. Anledningen är förmodligen att priset på kryptovalutan formligen har exploderat. Men hur köper man den?


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

I januari i år kostade en bitcoin runt 800 dollar. Idag har kursen rusat till över 15 000 dollar. Det är förmodligen en stor anledning till att kryptovalutan har blivit en stor snackis på sistone.

Att förstå bitcoin och tekniken bakom kan vara lite klurigt för en nybörjare, men du kan läsa mer om hur allt funkar här.

Många människor har dessutom blivit sugna på att köpa bitcoin dessa dagar, något som heller inte är helt lätt om man inte vet hur man gör.

Bitcoin
Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Det finns flera sätt att köpa bitcoin. I Sverige kan du vända dig till bland annat Btcx och Safello för att handla bitcoins, men även fler svenska företag är på gång med kryptohandel, som till exempel Trijo.

Det går att betala på flera sätt. Om du handlar för under 6 000 kronor kan du hos till exempel Btcx köpa bitcoins med swish.

Vill du handla för mer än så måste du registrera ett konto och verifiera dig genom att fotografera en id-handling och skicka in.

Det är också möjligt att köpa bitcoins direkt från andra privatpersoner på sajter som Remitano och localbitcoins.com.

När du väl köpt dina bitcoins kan du förvara dem på lite olika sätt. Du kan till exempel ha de i en lokal "plånbok". Då sparar du helt enkelt dina bitcoins lokalt på din egen dator.

En annan variant är e-plånboken där du lagrar dina bitcoins på en server hos ett företag online, skriver bitcoin.se.

Dator
Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Men bitcoin är ett globalt fenomen och det går att handla valutan även utanför Sveriges gränser.

På några av världens största handelsplatser för kryptovalutor, som till exempel Coinbase, Bitstamp, Kraken, Bitfinex, Bittrex och Gdax, går det också att köpa och sälja bitcoin. Hos dessa går det även att köpa andra kryptovalutor om man vill.

Ett annat sätt att spekulera i bitcoin är att köpa så kallade certifikat på en reglerad börs. Ett sådant certifikat följer då bitcoinpriset och omvandlar det till kronor eller euro som du sedan kan köpa. Därmed blir det samma värdeökning som om du skulle ha ägt "riktiga" bitcoins.

Bland annat de svenska nischbankerna Avanza och Nordnet tillhandahåller dessa certifikat.

En fördel med certifikaten är att du kan handla från till exempel ett ISK eller en kapitalförsäkring, konton som har mycket lägre skatt för privatsparare.

Nackdelar är att du bara kan köpa och sälja dina bitcoin-certifikat under börsens öppettider och att du måste lita på att förtaget som utfärdar certifikaten inte går i konkurs eller på annat sätt floppar. Då kan dina pengar vara förlorade.

Se också klippet där sparekonomen Claes Hemberg förklarar hur du enkelt håller koll på den vanliga börsen:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Skulle du kunna tänka dig att investera i bitcoin?
Tack för din röst!
stats