Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

BankID och Swish kommer sluta fungera på äldre iPhones

- 08/02/2018, 09:39 -

I och med en ny uppdatering av BankID kommer personer som har äldre modeller än en iPhone 4S inte kunna använda appen. Därmed blir det också omöjligt att använda Swish. Snart kommer även Android-användare att drabbas.

Har du en äldre modell på din iPhone eller Android? Då kommer du snart inte kunna använda BankID längre. Och i och med det kan du inte heller använda tjänster som exempelvis Swish och bankernas appar.

Appen Swish i en iPhone
Bye bye Swish! Bild: TT

Just nu är det främst iPhone-användare som drabbas då BankID-appen uppdaterades i måndags. Om du har en iPhone 4S eller äldre kommer du alltså inte kunna ta del av de smidiga apparna. Det uppges vara runt 10 000 användare som drabbas av det här.

Anledningen ska vara säkerhetsskäl.

– När telefonleverantörerna slutar ge säkerhetsuppdateringar måste vi också göra det för att bibehålla vår säkerhet. Det är en naturlig del av teknikutvecklingen, tyvärr, säger Malin Wemnell, administrativ chef på BankID, till Dagens Nyheter.

Men varför fungerar det inte på just de telefonerna?

iPhone 4S (som lanserades 2011) och tidigare modeller stödjer inte operativsystemet iOS 9 eller senare. Just de uppdateringarna krävs för att man ska kunna använda BankID i fortsättningen. 

En kvinna som håller i en iPhone
Har du en äldre modell än iPhone 4S så är det kört. Bild: Pixabay

Är det kört redan nu?

Nej. Men snart. Om du väljer att inte uppdatera appen kommer de äldre versionerna snart att sluta fungera. BankID menar att de informerat om det här långt i förväg, enligt DN.

Jag har en äldre Android-modell – kommer jag också att drabbas?

Ja. I sommar kommer BankID sluta att fungera på telefoner som har ett tidigare operativsystem än Android 5.

Läs också om hur du får tillbaka pengar som du råkat swisha till fel person.

En positiv nyhet för dig som har en äldre iPhone är att du snart kan se ditt batteris hälsa direkt i telefonen. Läs mer om det här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du en iPhone 4S eller äldre?