Appen Vero växer sig större.
Appen Vero tar sociala medier-bubblan med storm. Men kan den klå Instagram? - Foto: Vero (Montage)

Så fungerar nya trendiga sociala medier-appen Vero

Sociala medier-appen Vero växer långsamt och spås bli en stark konkurrent till Instagram. Här är allt du behöver veta om den heta appen som exempelvis inte har någon algoritm i sin feed.


Då och då dyker nya sociala medier-appar upp och det dröjer inte länge innan de hyllas som "nästa stora grej". Nu har det hänt igen – och nykomlingen Vero spås bli "nya Instagram". Trots att appen funnits på marknaden i flera år.

Vero kallar sig själva för "True Social". Bild: Vero

Eftersom appar som Snapchat långsamt förlorar användare kanske det här kan vara ett nytt alternativ. Läs mer om kritiken mot Snapchats nya design här.

Men vad är det här egentligen för app – och kommer den verkligen bli lika stor som Snapchat, Instagram, och Facebook? Nyheter24 reder ut.

Vad är Vero?

Vero beskriver sig själva som ett socialt medium för "alla som älskar något tillräckligt mycket för att dela det". Det som gör appen (nästan) unik är att man kan välja exakt vilka man delar sina uppdateringar med. 

Hur blir man medlem?

Det är faktiskt riktigt enkelt. Du laddar ner appen via Google Play eller App Store och registrerar dig genom en mailadress och mobiltelefonnummer. Sen skapar du bara din profil som döps efter ditt personnamn.

Vad ska man dela på Vero?

De flesta delar filmer, tv-serier, musik, böcker, foton och länkar till nyhetsartiklar. Lite som Facebook, men "snyggare" och kanske en aning mer pretentiöst. 

Om du exempelvis är en stor filmnörd bildas ett stort bibliotek med filmer på din profil som dina följare kan ta del av.

Du kan exempelvis dela din favvolåt. Bild: Vero

Men vänta nu – hur delar man typ musik?

Vero är ansluten till iTunes där du kan söka upp låtar, filmer och böcker som du senare kan dela med dina följare. Sen kan du också köpa det som delas via just iTunes.

Det du delar kan antingen vara något som du rekommenderar – eller verkligen inte rekommenderar. 

Vi på Nyheter24 tycker att appen är ganska svårmanövrerad – och det tar lite tid innan allt fungerar som det ska. Men det är antagligen en vanesak. 

Hur väljer man vilka man delar med?

Likt floppen Google Plus kan man välja kategorier för sina vänner/följare. Exempelvis "Nära vänner", "Vänner", "Bekanta" och "Följare".

Här kan du välja bland dina följare. Bild: Vero

Hur syns det man delar?

Som statusuppdateringar – men appen använder ingen algoritm. Därför dyker uppdateringarna upp i kronologisk ordning för de som du följer (och för de som följer dig).

Det är mycket reklam, va?

Nej, faktiskt inte. Eftersom appen har möjlighet att köpa det som användarna delar så är appen helt reklamfri. Men det leder oss till nästa fråga... 

Är det gratis?

Där har vi det första kruxet – appen är INTE gratis. Däremot behöver de första en miljon användarna inte betala någonting (någonsin). Efter det behöver man betala en mindre avgift för att vara medlem – exakt hur mycket framgår inte i nuläget.

När du delar exempelvis din åsikt om "Black Panther" så läggs info som trailer till i ditt inlägg. Faksimil Vero.

Problem att logga in

Appen har precis blivit "större" vilket har inneburit att mång användare haft problem att logga in – eller att registrera sin profil. På Twitter skriver Vero att "på grund av mycket trafik har vi just nu oregelbundna tekniska problem".

Den största faran med appen

När du registerar din profil så skriver du samtidigt under till att Vero kan använda ditt material (som exempelvis bilder) utan att betala för användandet. Det i sig kan vara extremt problematiskt. Appen har uttalat sig och säger att de ska "förtydliga sina villkor", skriver Independent.

Så om vi sammanfattar.

Här är fem fördelar med Vero:

  1. Ingen algoritm som exempelvis på Facebook och Instagram.
  2. Lätt att bestämma vad man vill dela – och till vem.
  3. Extra bra att hitta content för unika intressen som e-sport, filmer och musik.
  4. Enligt Vero samlar de inte in data från användarna som Facebook är ökända för.
  5. Appen har en snygg design och det bibliotek med material du delar blir riktigt snyggt!

Här är fem nackdelar med Vero:

  1. Det kommer kosta pengar i framtiden (för användare som inte skapat ett konto innan appen får en miljon användare).
  2. Appen är ganska svårmanövrerad och det är svårt att hitta människor att följa.
  3. Appen är ostabil eftersom de inte räknat med så många användare.
  4. Det är få svenskar registrerade i nuläget.
  5. Det känns lite nischat till någon slags "elit" och känns inte öppet för en bredare publik.

Läs också om 7 saker du gjorde på sociala medier som ung – och som du aldrig skulle göra idag.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Relaterat
Har du ett konto på Vero?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tonåringar i rätten för hängningsmord

Indien ber kanadensiska diplomater resa hem

Indien har gjort klart att ett fyrtiotal kanadensiska diplomater måste lämna landet inom en vecka, uppger källor till Financial Times.

Svag krona gör statsskulden dyrare

Den svaga kronan gör den svenska statsskulden högre. För att minska valutarisken säljer Riksgälden svenska kronor, men statens bank tror inte att det ska pressa kronans värde.

Expert: Svårt för Armenien att överge Ryssland

Över 100 000 flyktingar från Nagorno-Karabach, en ilsken opposition som kräver hans avgång och en alltmer sviktande relation med Armeniens främsta allierade. Premiärminister Nikol Pasjinjan tvingas nu balansera mellan Ryssland och väst.

Höga odds för upptäckter om rymdens mysterier

1 timme sedan
Pyttesmå partiklar eller listiga material tros ha större chans att ge årets fysikpris än avlägsna galaxer och rymdmysterier. Tidigast klockan 11.45 i dag vet vi vem som tilldelats årets Nobelpris i fysik.

Lärare döms – sparkade elev i skrevet

2 timmar sedan
En biologilektion på en gymnasieskola i Uppsala spårade ur i november förra året. Läraren tappade helt kontrollen över den stökiga lektionen och det slutade med att han sparkade en elev i skrevet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.