Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Snart kan Facebook räkna ut hur mycket pengar du tjänar

- 26/02/2018, 15:28 -

Facebook kan nu komma att börja samla in ännu mer information om dig, bland annat hur din ekonomi ser ut. Målet är att dela in folk i tre grupper baserade på socioekonomiska status: arbetarklass, medelklass och överklass.

Att Facebook redan vet massa saker om dig visste vi sedan tidigare. Men nu kan den informationsbanken komma att bli ännu större.

2016 ansökte nämligen sociala medier-jätten om ett patent på en algoritm som försöker ta reda på hur användarnas ekonomi ser ut.

Men det var bara nyligen, närmare bestämt den 1 februari, som detta blev känt, skriver IFL Science.

Facebook dator
Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

För att räkna ut hur mycket pengar och tillgångar du har ska algoritmen använda sig av svar som du som Facebook-användare uppgett till vissa frågor.

Men även information om hur du agerar på Facebook och även hur du hittar dit via andra sajter är tänkt att användas.

Målet är att dela in folk i tre olika grupper baserade på deras socioekonomiska status: arbetarklass, medelklass och överklass.

Inhämtningen av data baseras bland annat på "global information om en befolkning av användare som demografisk information, vem som äger enheten, internetanvändning, information om hushållet och socioekonomisk status", enligt patentet.

Facebook folk
Bildkälla: Pixabay

Men Facebook kan även komma att använda andra saker för att försöka avgöra hur förmögen du är. Det kan till exempel handla om din resehistorik, hur många teknikprylar du har som är kopplade till internet samt vad du har för utbildning.

Det här kommer bland annat att ske genom olika typer av frågor. Medan människor mellan 20 och 30 år kommer att få frågor om utbildning och internetprylar kommer folk mellan 30 och 40 år istället få frågor om de äger ett hus och i vilken stad de bor i.

På det här sättet undviker Facebook en fråga som vissa kan uppfatta som obekväm, nämligen att direkt uppmana folk att berätta hur mycket de tjänar.

Facebook silhuett
Bildkälla: Pixabay

Än så länge är detta dock endast ett patent. Det är alltså inte säkert när och om Facebook tänker inför den nya algoritmen.

Frågan är också hur säker bedömningen av folks förmögenheter kommer att vara.

– Vi ansöker ofta om patent för teknologi som vi aldrig inför, och patent bör inte tas som en indikation på framtida planer, säger en talesperson för Facebook till The Hill.

Varför vill Facebook ta reda på hur din ekonomi ser ut då?

Förmodligen för annonsernas skull. Att veta vilken socioekonomisk status folk har gör att det blir lättare för Facebook att välja ut lämpliga annonser att visa för användaren, skriver Independent.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Vill du att Facebook ska känna till din ekonomi?