Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så lurar bedragare unga på Facebook – med hemligt knep

- 07/12/2017, 14:21
Ett bildkollage på unga med mobiltelefoner, en Facebook-logga och en man med hoodie vid en dator.
1 av 3

Vi kan vara väldigt utsatta när vi hänger i våra sociala medier.

TT Nyhetsbyrån / Pexels

Ungdomar sitter på rad och har mobiltelefoner i händerna.
2 av 3

Faktum är att så mycket som tre av tio svenskar säger att de blivit kontaktade av någon som de misstänkt var ute efter känsliga uppgifter, enligt en undersökning.

TT Nyhetsbyrån

En bild på en skärm som visar en text där någon vill ha pengar för att låsa upp en krypterad dator.
3 av 3

Så kallad ransomware tar dina filer som "gisslan" med hjälp av kryptering.

TT Nyhetsbyrån

Om du har ett svagt lösenord eller om du använt samma på en annan sajt som har blivit hackad kan du riskera att utsättas för bedragare.

I våras gjorde Nyheter24 en stor granskning av id-kapningar. Men det finns fler sätt att drabbas av bedrägeribrott på nätet. Vi kan till exempel vara väldigt utsatta när vi hänger i våra sociala medier.

Faktum är att så mycket som tre av tio svenskar säger att de har blivit kontaktade av någon som de misstänkt varit ute efter känsliga uppgifter, enligt en undersökning som säkerhetsföretaget Sentor nyligen lät genomföra.

Och undersökningen visar att det är främst unga människor som är mest utsatta.

– Eftersom personer mellan 18 och 29 år är mest aktiva på sociala medier är det också logiskt att den åldersgruppen är mest utsatt. Många unga använder sociala medier för sin dagliga kommunikation, vilket gör det naturligt att bli kontaktad den vägen, säger Tomas Wahlstedt, marknadschef på Sentor, till Nyheter24.

Ungdomar sociala medier
Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Bedragare kommer ofta över någons konto via lösenordet. Det kan vara att offret har ett dåligt lösenord eller att samma lösenord har använts på en annan sajt som har blivit hackad, berättar Tomas Wahlstedt.

– När de väl tagit över kontot försöker de lura vänner och släktingar genom att hävda att de är i knipa och behöver hjälp med en snabb överföring. Ifall vännen eller släktingen inte är medveten om att kontot kan ha hackats är det lätt att falla för en sådan historia , säger han.

Men det finns även andra sätt att drabbas, till exempel genom så kallade ransomware.

– En vanlig form av skadlig kod som sprids idag är så kallade utpressningsvirus. Bedragaren kan då lura mottagaren att klicka på en infekterad fil som gör att viktiga filer, som bilder och dokument, krypteras och inte går att öppna. Därefter krävs den drabbade på en lösensumma för att få filerna upplåsta igen, säger Tomas Wahlstedt.

Fyra procent av svenskarna har drabbats av detta, enligt rapporten.

Ransomware
Så kallad ransomware tar dina filer som "gisslan" med hjälp av kryptering. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

I undersökningen har 1 000 svenskar mellan 18 och 75 år fått frågor kopplade till IT-säkerhet.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du blivit lurad på pengar?

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

Är du en lover eller hater på nätet?