Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så fungerar Netflix nya kodfunktion – perfekt för barn och par

- 07/03/2018, 22:41

Netflix har tidigare gett barnfamiljer möjlighet att sätta en pinkod för en viss åldersgräns på filmer och serier. Den nya funktionen låter dig snart välja exakt vika titlar du vill sätta kod på. Perfekt också för partners som "tjuvkollar".

Netflix har blivit en stor del av vårt vardagliga liv – och visst känns det skönt att ha ett hav av serier och filmer att skölja över sig med efter en lång arbetsdag eller en händelselös söndag.

Sen var det ju den där prishöjningen som du kan läsa mer om här. Men i alla fall.

Många gillar särskilt egenskapen som Netflix erbjuder när man kan kolla på flera enheter – och skapa flera profiler – samtidigt. Det är exempelvis perfekt för barnfamiljen under en längre resa. Men ibland kan det vara svårt att bestämma vad ens barn faktiskt borde kolla på.

Barn kollar på Netflix på padda
Nu blir det mer rättvist – för allas skull. Bild: TT

Alla är ju dessutom olika när det kommer till mognadsnivå – så att ha en sträng åldersgräns kan för många bli för orättvist eller för strängt. 

Så här ser de olika åldersgränserna ut i nuläget:

  • För yngre barn (For Little Kids only) – Titta på serier och filmer som passar för alla åldrar.
  • För äldre barn och neråt (For Older Kids and below) – Titta på serier och filmer som passar äldre barn.
  • För tonåringar och neråt (For Teens and below) – Titta på serier och filmer som passar tonåringar.
  • Samtliga åldersgränser (All Maturity levels) – Titta på alla serier och filmer, inklusive innehåll för vuxna.

Men det här ska Netflix nu underlätta. De har nyligen annonserat en ny funktion som ger föräldrar en större kontroll över vilka filmer och serier som barnen kan kolla på, skriver Venture Beat

Det ska nämligen komma en fyrsiffrig pinkod som man kan sätta på utvalda titlar – istället för att bara utgå från åldersgränser som funktionen som sagt funnits tillgänglig för innan. För det kan ju bli orättvist baserat på så spridda åldersgrupper.

Exempelvis om du som förälder tycker det är okej att ditt barn kollar på "Sagan om ringen" så kan den vara öppen – men om du däremot tror att "Fight club" är ett steg för långt så kan du sätta en kod på bara den titeln. 

Perfekt för dig som inte tror på alldeles för stark censur, men som samtidigt vill ha lite koll på vad barnen tittar på. Smart va?

Netflix på tv-dosa
Netflix nya pinkod-system underlättar. Bild: Pixabay

Det går att sätta den här pinkoden på alla titlar (vilket i teorin skulle kunna vara en dålig barnfilm eller en film som exempelvis ger stereotypa bilder av kvinnor). 

Men det går ju faktiskt att använda den här pinkoden på ett helt annat vis – en shoutout till er som är i lyckliga relationer:

Särskilt många sambos kan nog känna igen sig i att man har vissa serier gemensamt. Alltså att man börjar kolla på den tillsammans – och ska banne mig se klart den tillsammans. Men vissa individer har en tendens att kolla på avsnitt när den andre är iväg på, låt oss säga, affärsresa eller liknande. 

Den nya funktionen skulle kunna användas för att blockera vissa serier för en användare. Om du nu är en sådan person som inte har full tillit till din partners Netflix-vanor så att säga. 

Samtidigt kan det kanske vara bra att påminna sin älskling om att ni lovade varandra att kolla klart på exempelvis "Everything sucks!" tillsammans.

Everything sucks är en ny Netflix-serie
Älskling! Du lovade att vänta innan du kollade på ett nytt avsnitt! Bild: Netflix

Exakt när den här barnvänliga (eller förhållandevänliga) funktionen kommer rulla ut är inte helt klart. Vad som är klart är att den kommer finnas tillgänglig under "Föräldrakontroll". 

Kolla också här hur du får fram alla titlar som du någonsin kollat på via Netflix enkelt.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är det en bra funktion?