Netflix har höjt priserna på bilden utklipp från Stranger Things, Orange Is The New Black, Riverdale och Big Mouth.
Netflix har ju redan höjt sina priser – varför skriver amerikansk media om det nu? - Foto: TT/Netflix (Montage Simon Lundberg/Nyheter24)

Vad är grejen med Netflix prishöjning?

Att Netflix höjer priserna är ingen nyhet. Men du har säkert inte koll på att det inte hände exakt samtidigt för alla...


VI backar bandet till augusti i år. Nyheten dök ner som ett jobbigt brev på posten – Netflix "chockhöjde" sina priser (läs mer om det här). Standardabonnemanget höjdes från 99 kronor till 109 kronor i Norden. 

I standardabonnemanget ingår att du kan titta på film på två skärmar samtidigt och i HD. 

Men nyligen dök nyheten upp på nytt. Du kanske har sett att många amerikanska medier (bland annat Mashable och The Verge) i förra veckan skrivit om en prishöjning som förargat många eftersom det skedde "mitt under julhelgen". 

En arg amerikansk användare på Twitter som inte var glad över när prishöjningen kommer ske.

Så vad är det egentligen som gäller? Kommer det ytterligare en prishöjning? Vad är det egentligen som händer? 

Hur mycket ska jag egentligen betala för att följa Riverdale – och för att plöja genom den andra säsongen av Stranger Things igen? 

Vad är det som händer??? Bildkälla: TT/Warner Bros. (Montage Nyheter24)

Lugn. Ta ett djupt andetag och häll upp en kopp lugnande te. Nyheter24 reder ut vad som gäller för oss här i Sverige.

Sanningen är den att det inte är särskilt mycket nytt som hänt. Det kan bara vara lite krångligt att förstå sig på.

Prisjusteringen sker nämligen inte samtidigt för alla. Det beror helt på när du registrerade ditt konto (eller när du i vanliga fall faktureras) från första början.

– När amerikanska medier blåste upp prishöjningen så förklarades inte att det helt berodde på när användaren registrerat sitt konto. Det är exakt samma nyhet som släpptes i Norden tidigare i år, säger en representant för Netflix till Nyheter24.

För att förklara ytterligare: I Sverige genomfördes prisändringen i augusti – och de allra flesta abonnenter fick ett förhöjt pris i september. Att det skiljde sig på datum berodde helt enkelt på när du faktureras. Om du nyligen skapat ett konto så bjuds du på en så kallad "gratismånad" och exakt en månad efter registrering får du betala det förhöjda priset.

Priset förblir detsamma. Dags för Netflix & chill! Bildkälla: Netflix/TT (Montage Nyheter24)

Så nej. Priset har inte höjts i Sverige, utan ligger på samma nivå som vid höjningen i augusti. Vilket är:

Basic-abonnemanget kostar enbart 89 kronor och i det ingår inte HD-möjligheten och du kolla på bara en skärm åt gången. För den som däremot känner att den vill ha ut ännu mer finns Premium som kostar 139 kronor. Då kan man titta på upp till fyra skärmar samtidigt och även se program i Ultra HD. Och som sagt ligger Standard på 109 kronor i månaden.

De här priserna gäller. Därmed basta. Bildkälla: Faksimil Netflix

Är alla med på det nu? Kolla annars på följande video:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.