Torsdag 9 Dec
Stockholm

SpaceX skjuter upp ny uppfinning i rymden –ska städa atmosfären

SpaceX vill "städa" rymden med RemoveDEBRIS
Under måndagen skickade SpaceX med Elon Musk i spetsen upp en ny rymdraket till Internationella rymdstationen. Foto: TT/Montage

Under måndagen skickade SpaceX upp en ny rymdraket för att leverera mat och vatten till den Internationella rymdstationen. Men med på resan fanns även en ny typ av uppfinning. En uppfinning som ska städa atmosfären från rymdskräp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den senaste tiden har SpaceX med grundaren och VD:n Elon Musk i spetsen lyckats med flera uppskjutningar av rymdraketer. Bland annat så lyckades man skjuta upp den enormt tunga rymdraketen Falcon Heavy den 6 februari i år, vilket du kan läsa om här.

Och under måndagskvällen, den 2 april, var det dags igen när det privata rymdfartsbolaget ännu en gång lyckades skjuta upp en rymdraket i rymden. Men det var inte en ny Falcon Heavy som man sköt upp denna gången utan en av deras mer klassiska modeller, Falcon 9.

Uppskjutningen vars primära mål var att frakta 5,8 ton mat, vatten och forskningsutrustning till den Internationella rymdstationen hade även med sig en ny typ utav uppfinning ombord. En uppfinning som SpaceX hoppas ska kunna "städa" jordens atmosfär från rymdskrot. 

Rymdskrot har blivit ett allt större problem för rymdfartsbolagen och 2013 meddelade Nasa att det fanns över 500 000 små skrotdelar i omloppsbanan runt jorden, vilka rör sig i en hastighet av 28 000 kilometer i timmen. Något som kan innebära stora skador på satelliter och rymdraketer om de skulle träffas av skrotet.

2015 var det nära att rymdskrotet ledde till ödesdigra konsekvenser, då en gammal rysk vädersatellit höll på att krascha in i den Internationella rymdstationen, enligt Time

Detta vill alltså SpaceX nu försöka att fixa genom att skjuta upp den nya uppfinningen, som komiskt nog kallas för RemoveDEBRIS. En uppfinning skapad av det engelska universitet University of Surrey Space Center.

Uppfinningen, som kommer i delar, kommer att sättas samman på den Internationella rymdstationen för att sedan prövas genom att fånga och dra mindre satelliter ut från omloppsbanan.

Oavsett om uppfinningen fungerar eller inte så fortsätter SpaceX att imponera med sin teknologi. Teknologi som i framtiden kan bli betydelsefull för alla människor på jorden.

I spelaren ovan kan du se den lyckade uppskjutningen av Falcon 9 raketen från Cape Canaveral

Du kanske även är intresserad av:

Elon Musk om Marsraketerna: "Vi skjuter upp de första 2019"

SpaceX och Elon Musks nästa mål – Internet från rymden

Donald Trump vill sälja den Internationella rymdstationen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du intresserad av rymden?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela