Fredag 16 Apr
Stockholm

SpaceX och Elon Musks nästa mål – internet från rymden

SpaceX försöker att bli först med att leverera internet med hjälp av satelliter
Elon Musk och SpaceX försöker att vinna kampen om att bli först med att skicka upp satelliter för att erbjuda internet för hela världen. Foto: TT/Montage

I Sverige är internet för de flesta en självklarhet. Men fortfarande finns det år 2018 miljarder av människor runt om i världen som inte har tillgång till dess funktioner. Detta tänker SpaceX med Elon Musk i spetsen ändra på.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På onsdag skickar det privata rymdfartsföretaget SpaceX upp ytterligare en rymdraket. 

I raketens lastutrymme finns två testsatelliter som är en del i företagets önskan om att ge hela världens befolkning möjlighet att vara uppkopplad till internet.

Raketen är dock inte SpaceX första denna månaden utan den 6:e februari lyckades man för första gången skicka upp den extremt tunga rymdraketen Falcon Heavy. 

Den lyckade uppskjutningen av Falcon Heavy blev något av en milstolpe för Elon Musk – VD och grundare av rymdfart företaget SpaceX – och SpaceX i deras arbete med att skicka upp människor till rymden där månen är ett av målen. 

Men lasten på Falcon Heavy fick många att ifrågasätta företagets prioriteringar. Ombord på rymdskeppet hade SpaceX nämligen placerat Elon Musk:s röda Tesla Roadster med dockan Starman som förare, som var en hyllning till den avlidne sångaren David Bowie. 

Starman sköts upp med Falcon Heavy
Starman i Tesla Roadster. Bildkälla:TT

Även om uppskjutningen av Falcon Heavy var ett stort steg i rätt riktning för SpaceX storartade planer så är de långt ifrån nöjda. Företagets största mål är nämligen att redan år 2024 kunna skicka upp människor till Mars. 

SpaceX vill skicka människor till planeten Mars
Människor på Mars år 2024? Bildkälla: TT

Under tiden som rymdföretaget jobbar med sina mån- och marsprojekt så arbetar de även parallellt med andra "mindre" sidoprojekt. Ett av dessa är att ge alla i världen möjligheten att få tillgång till internet. Tanken är att tusentals små satelliter i framtiden ska fungera som internetleverantörer till hela världen.

SpaceX är dock inte ensamma med att vilja leverera internet via satelliter utan företaget OneWeb, grundat 2012, har en önskan om att vinna racet. 

Oavsett om det blir SpaceX eller OneWeb som blir först och störst så finns det mycket pengar för det vinnande företaget.

Wall Street Journal skriver nämligen att SpaceX räknar med att satelliterna år 2025 skulle ha över 40 miljoner användare vilket skulle betyda inkomster på närmare 30 miljarder dollar årligen.  

Satellit leverar snart internet?
Blir SpaceX först med satelliter för internet? Bildkälla:TT

De stora summorna gör det intressant för företagen. Men möjligheten för människor att koppla upp sig till internet skulle kunna innebära bättre verktyg för människor i utsatta länder. För vi minns ju vad som hände under Twitter-revolutionerna under början av 2010-talet

Enbart framtiden kan utvisa vad detta projektet kommer innebära men på onsdag tar SpaceX det första steget mot en ännu mer uppkopplad värld. 

Du kanske även är intresserad av:

Därför skickar SpaceX upp en Tesla i rymden med Falcon Heavy

5 saker du behöver veta om SpaceX uppskjutning av Falcon Heavy

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du att SpaceX har bra prioriteringar?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela