Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Elon Musk om Marsraketerna: "Vi skjuter upp de första 2019"

Nyheter | 12/03/2018 17:18

Under söndagen 11 mars gästade stjärnentreprenören Elon Musk den pågående filmfestivalen, SXSW i Austin, Texas, för att bland annat prata om SpaceX långtgående planer att kolonisera planeten Mars. Och de första uppskjutningarna kan ske tidigare än vi trott.

Under de senaste månaderna har det privata rymdfartsbolaget SpaceX med Elon Musk i spetsen lyckats med flera uppskjutningar av rymdraketer.

I raketernas lastutrymme har allt från satelliter till sportbilar funnits med när de lämnat atmosfären. 

Men trots att de lyckade uppskjutningarna är enorma framgångar för SpaceX och Elon Musk så är de långt ifrån nöjda. 

SpaceX och Elon Musk ser nämligen de lyckade uppskjutningarna som delmål i det mer långsiktiga målet. Det vill säga att lyckas transportera människor till Mars.

För även om tanken är att vi likt i filmen The Martian ska kunna skicka människor till Mars kan kännas väldigt långt borta för stunden, så behöver det inte vara så i praktiken. 

Om vi ska tro Elon Musk så kan de första "riktiga" stegen mot Mars komma att ske redan i början på nästa år. 

Planeten Mars - Elon och SpaceX mål
Elon Musk och SpaceX skicka människor till Mars. Bildkälla: TT

Det var under filmfestivalen SXSW, även kallad South by Southwest Film Festival i Austin, Texas, som Elon Musk gjorde ett kort framträdande och avslöjade planerna som han och SpaceX har för 2019.

–  Vi kommer förmodligen att kunna göra korta flygningar upp och ner (med skeppen som ska flyga till Mars) i början på nästa år, berättade Musk under sitt framträdande på SXSW.

Elon Musk förklarade även att de nya BRF-raketerna, likt flera andra av SpaceX raketer, ska gå att använda flera gånger. Vilket enligt Musk kommer att sänka kostnaderna per uppskjutning dramatiskt. 

Endast framtiden kan utvisa om Elon Musk och SpaceX kommer att lyckas skjuta upp de nya raketerna under den första halvan av 2019.

En lyckad uppskjutning
Elon Musk och SpaceX har den senaste tiden lyckats skicka upp flera rymdraketer. Bildkälla:TT

Många har frågat sig om det finns liv på Mars. Antagligen inte, men om Elon Musk får bestämma så kommer snart den första människan ta de första stegen på den röda planeten.

Du kanske även är intresserad av:

SpaceX och Elon Musks nästa mål – internet från rymden

5 saker du behöver veta om SpaceX uppskjutning av Falcon Heavy

Därför skickar SpaceX upp en Tesla i rymden med Falcon Heavy

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du Elon Musk lyckas med sina Marsprojekt?