Torsdag 11 Aug
Stockholm

Därför ser ordningen på bilderna i flödet på Instagram ut som det gör

Kvinna med mobiltelefon kollar på Instagram
Därför kommer bilderna i den ordningen de gör i ditt Instagram-flöde. Foto: Unsplash/Pixabay (MONTAGE)

Instagram har i veckan gått ut och avslöjat exakt vad som påverkar ordningen på bilderna du ser i flödet. Med andra ord: så fungerar deras omtalade algoritm.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Instagram har fått en del kritik sedan de i juli 2016 gick från ett kronologiskt flöde till en algoritm som avgör ordningen på bilderna i flödet. Trots det säger sociala medier-jätten att de inte kommer återgå till det ursprungliga flödet och att man jobbat hårt med att få till algoritmen så att användarna inte missar någon av sina favoriters bilder, skriver TechCrunch.

Saknar du det kronologiska flödet? Då har vi tråkiga nyheter. Bild: Thought Catalog/Unsplash

Här kan du läsa allt om Instagrams senaste funktioner.

Tidigare har Instagram varit hemlighetsfulla om vad som påverkar vad du ser på din skärm när du går igenom flödet – tills nu. I veckan presenterade det Facebook-ägda företaget exakt hur deras algoritm fungerar. Med andra ord vet vi nu exakt varför vi ser inläggen i den ordning som vi gör i appen.

Så fungerar algoritmen:

Algoritmen bygger på en slags maskin som lärt sig vad du gillar och vad du gjort i appen tidigare. Det påverkar vilken ordning inläggen hamnar i. Därför ser allas flöde olika ut – och alla kontons flöde är unika. Även om du skulle följa identiska konton som din vän så kommer era flöden ändå se olika ut.

Allas flöden är unika. Bild: Tom Holmes/Unsplash

Det finns tre huvudsakliga faktorer som avgör vad du ser.

1. Intresse – här förutspår Instagram hur mycket du kommer bry dig om ett inlägg och rankar inlägg högre baserat på den här "gissningen". Det kommer algoritmen fram till genom att analysera dina Instagram-vanor och vad du gillat tidigare.

2. Tid – om ett inlägg nyligen publicerats så kommer det ranka högre än inlägg som publicerats för en vecka sedan exempelvis.

3. Relation – om du interagerat med en och samma användare extra mycket (genom likes och kommentarer) så kommer dennes bilder att ranka högre för dig.

Sen så finns det faktiskt ytterligare tre faktorer som kan påverka ditt flöde:

4. Användande – om du använder Instagram ofta så försöker appen visa dig bilder som du inte redan sett.

5. Antal – om du följer väldigt många personer så kommer appen försöka att sprida ut bilderna så du ser flera inlägg av olika användare. 

6. Spenderad tid – om du är inne under kortare perioder så kommer appen bara visa "det bästa innehållet", men om du hänger länge inne på appen så kommer fler bilder att visas. Med andra ord kan du då se precis allt som de du följer har publicerat. 

Om du är inne sällan på appen så kan det hända att du missar bilder som algoritmen anser "ointressanta" för dig. Bild: Jaelynn Castillo/Unsplash

TechCrunch har dessutom skrivit ut några vanliga myter om hur algoritmen fungerar och helt enkelt krossat de påståendena. För det första så kommer Instagram inte att ta tillbaka det kronologiska flödet, men appen lyssnar kontinuerligt på användare som klagat på algoritmen och försöker ständigt att förbättra den.

Ytterligare myter som inte stämmer är att Instagram skulle gömma vissa inlägg – du kan faktiskt se alla inlägg om du spenderar mycket tid på appen. Ett inlägg syns inte heller oftare om det är en video – men om du ofta kommenterar eller gillar videoklipp så kommer de att dyka upp oftare!

Om du publicerar många inlägg under en och samma dag så kommer du heller inte att missgynnas av algoritmen! Däremot kan appen placera andra inlägg emellan så att det inte blir för mycket av samma innehåll. Samtliga inlägg kommer dock att synas. Instagram nedprioriterar inte heller inlägg med många hashtags.

Det är inte sant att du blir nedprioriterad i algoritmen bara för att du lägger ut bilder ofta eller använder många hashtags. Bild: Freestocks.org/Unsplash

Verkar det någorlunda tydligt? Visste du förresten att du kan se allt du någonsin kommenterat, gillat och delat på Instagram (inklusive dina stories) genom en enkel knapptryckning? Läs mer om det här.

Föredrar du kronologiska flödet över algoritmen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Stor förstörelse efter knarkgripanden

Publicerades: 2 timmar sedan

Brand på norskt jättefartyg

Publicerades: 2 timmar sedan

Kravet – förbjud mopedbilar: "Väldigt osäkra"

Publicerades: 2 timmar sedan

Person skjuten i södra Stockholm

Publicerades: 2 timmar sedan

Patient opererades på fel sida av höften

Publicerades: 3 timmar sedan

Färre båtmotorstölder polisanmäls

Publicerades: igår 21:02

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.