Facebook förbjuder all vit nationalism och rasism

- 28/03/2019, 08:21 -

Nu blir det svårare att vara rasist på Facebook. Redan nästa vecka kommer de nya hårda reglerna börja gälla.

Från och med nästa vecka komma Facebook skärpa reglerna för vad man får och inte får skriva på sociala medier-jätten.

För att ta itu med aggressiv rasism och nazism på sajten kommer nu Facebook stoppa allt innehåll som förespråkar vit nationalism. Det ska heller inte vara okej att hylla vit nationalism eller dela den typen av material, skriver Facebook i ett nytt blogginlägg. 

Tidigare har Facebook tillåtit vit nationalism. Man har jämfört det med separatism och patriotism, och därför ansett att det varit en viktig del i människors identitet. Men man har nu kommit fram till att vit nationalism inte går att separera från vit makt-rörelsen, och att man därför kommer behandla båda rörelserna likadant. 

Beskedet kommer i kölvattnet av attacken i Christchurch på Nya Zeeland, där 50 personer blev brutalt mördade av en radikal vit makt-förespråkare och rasist. 

Dådet sändes live på Facebook, och efteråt fick sociala medier-plattformar ett svårt jobb med att få bort videon och förhindra att den spreds. 

Ska stoppa hatgrupper

"Folk kommer fortfarande få uttrycka stolthet över sitt etniska arv, men vi kommer inte tolerera hyllningar eller stöd för vit separatism eller vit makt-rörelser", skriver Facebook

Sajten kommer nu utveckla sin teknik för att stoppa människor från att använda kryphål i reglerna, men man går inte in exakt på vad som kommer tas bort och vad som kommer få vara kvar. Facebook kommer också att satsa på projekt som hjälper folk att lämna hatgrupper.

Reglerna börjar gälla nästa vecka. 

Många tror att det är "censur" när ett företag, som till Facebook, väljer att ta bort innehåll postat av användare. Men riktigt så enkelt är det inte – har du koll på vad censur egentligen är? Här får du svaret!

Mer politik: Ulf Kristersson ger tummen upp för samarbete mellan KD och SD.

Tycker du förbudet är bra?