Vit makt-föresrpåkare.
Nu skärper Facebook reglerna. - Foto: Pontus Lundahl/TT/AP Photo/Steve Helber

Facebook förbjuder all vit nationalism och rasism

Nu blir det svårare att vara rasist på Facebook. Redan nästa vecka kommer de nya hårda reglerna börja gälla.


Från och med nästa vecka komma Facebook skärpa reglerna för vad man får och inte får skriva på sociala medier-jätten.

För att ta itu med aggressiv rasism och nazism på sajten kommer nu Facebook stoppa allt innehåll som förespråkar vit nationalism. Det ska heller inte vara okej att hylla vit nationalism eller dela den typen av material, skriver Facebook i ett nytt blogginlägg. 

Tidigare har Facebook tillåtit vit nationalism. Man har jämfört det med separatism och patriotism, och därför ansett att det varit en viktig del i människors identitet. Men man har nu kommit fram till att vit nationalism inte går att separera från vit makt-rörelsen, och att man därför kommer behandla båda rörelserna likadant. 

Beskedet kommer i kölvattnet av attacken i Christchurch på Nya Zeeland, där 50 personer blev brutalt mördade av en radikal vit makt-förespråkare och rasist. 

Dådet sändes live på Facebook, och efteråt fick sociala medier-plattformar ett svårt jobb med att få bort videon och förhindra att den spreds. 

Ska stoppa hatgrupper

"Folk kommer fortfarande få uttrycka stolthet över sitt etniska arv, men vi kommer inte tolerera hyllningar eller stöd för vit separatism eller vit makt-rörelser", skriver Facebook

Sajten kommer nu utveckla sin teknik för att stoppa människor från att använda kryphål i reglerna, men man går inte in exakt på vad som kommer tas bort och vad som kommer få vara kvar. Facebook kommer också att satsa på projekt som hjälper folk att lämna hatgrupper.

Reglerna börjar gälla nästa vecka. 

Många tror att det är "censur" när ett företag, som till Facebook, väljer att ta bort innehåll postat av användare. Men riktigt så enkelt är det inte – har du koll på vad censur egentligen är? Här får du svaret!

Mer politik: Ulf Kristersson ger tummen upp för samarbete mellan KD och SD.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du förbudet är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.

Högre vinst för Evolution

Evolution, utvecklare av nätkasinon, gjorde en rörelsevinst på 311 miljoner euro för första kvartalet, en ökning med nästan 15 procent jämfört med samma period i fjol.