SD-profilen och riksdagsledamoten Kent Ekeroth.
1 av 7
SD-profilen och riksdagsledamoten Kent Ekeroth. - Foto: Riksdagen
Anders Behring Breivik
2 av 7
Anders Behring Breivik - Foto: SCANPIX
Paul Ray
3 av 7
Paul Ray - Foto: SCANPIX
English Defense League
4 av 7
English Defense League - Foto: Lefteris Pitarakis / SCANPIX
Alan Lake vill föra samman English Defence League med Counterjihad-rörelsen.
5 av 7
Alan Lake vill föra samman English Defence League med Counterjihad-rörelsen. - Foto: Faksimil SVT
Swedish Defense League
6 av 7
Swedish Defense League - Foto: Faksimil SVT
Breiviks manifest 2083. En 1518 sidor lång krigsförklaring mot islam.
7 av 7
Breiviks manifest 2083. En 1518 sidor lång krigsförklaring mot islam. - Foto: SCANPIX

"SD-ledamotens vänner inspirerade Breivik"

Uppdrag Granskning avslöjar på onsdagen hur Anders Behring Breivik hämtade inspiration till sitt manifest från Counterjihad - en rörelse med bland andra sverigedemokraten Kent Ekeroth i spetsen.


English Defense League

EDL drivs av brittiska patrioter som säger sig försvara Europa mot hotfull islamisering.

Anders Behring Breivik påstår att han är bekant med flera ledare i organisationen. Men ingen vill erkänna kontakt med Breivik. Han blev petad från Norska Defense League som ansåg att han hade för militanta åsikter.

Swedish Defense League är en svensk systerorganisation. Ledare är en 25-årig man med tydliga kopplingar till en av huliganorganisationerna i Sverige.

Svensken som fick manifestet

Isak Nygren är talesman för organisationen, med ett förflutet i Sverigedemokraterna. Han har varit Facebookvän med Breivik sedan 2009. Men i en intervju med Uppdrag Granskning säger han att han är emot våld.  Han var en av dem som Breivik skickade sitt manifest till.

English Defense League

De påstår att de är emot våld, men nästan alla av organisationens demonstrationer har hittills urartat i våldsamma kravaller. Flera av organisationens medlemmar har ett våldsamt förflutet.

Ledaren Tommy Robinson har själv åkt fast för att ha sparkat en polis i huvudet. Många är uttalade rasister - och några av medlemmarna laddade själva upp en film på nätet där de oprovocerat misshandlar pakistanier på tunnelbanan i London.

Paul Ray startade EDL och pekades i ett tidigt skede ut osm Breiviks mentor, varpå han togs till förhör hos norska polisen. Han menar att organisationen är allt annat än fredlig.

Anders Behring Breivik mördade 77 människor. Samma dag, den 22 juli 2011, skickade Breivik ut ett 1518 sidor långt manifest till drygt 1000 mailadresser. Manifestet består till 40 procent av andras material, där 10 procent kommer från bloggaren "Fjordmannen" - en man som tidigare försvarats av Sverigedemokraternas internationella sekreterare, Kent Ekeroth.

Spårat manifestets mottagare

Uppdrag Granskning har tillsammans med norska NRK Brännpunkt granskat Breiviks manifest och lyckats spåra upp 547 av de 1001 personer som mottog manifestet, som han kallar för sina vänner och sina vänners vänner.

Fram träder ett nätverk, en global motståndsrörelse som alla har samma gemensamma mål - att stoppa islam.

Breivik har uttalade sympatier med English Defense League, som har systerorganisationer i både Sverige och Norge. Organisationen har tagit avstånd från norrmannen, trots att mycket i Breviks manifest är hämtat från EDL.

I slutet av manifestet skriver Breivik att han tröttnat på EDL och att han i stället samtycker med en annan antiislamistisk rörelse - Counterjihand, som har visat sig ha samröre med EDL.

Counterjihad

Brittiske Alan Lake jobbar aktivt med att föra ihop gräsrotsrörelsen i English Defense League med Counterjihad. Han blev personligt inbjuden till Sverige för att hålla tal - av sverigedemokraten Kent Ekeroth, som jobbar med att sprida rörelsens budskap i Sverige.

Ekeroth och Lake träffades för första gången på ett Counterjihad möte år 2009. Därefter har Lake kallat Ekeroth för sin gode vän.

Counterjihad har ingen formell ledare men på hemsidan Gates of Vienna publicerar de sina idéer, och där har även Anders Behring Breivik varit inne och skrivit kommentarer.

Uppdrag Granskning träffar Lake för en intervju i London. Han menar att han förstår Breiviks hat och säger att Sverige har "stora problem" att svenskarna är "för snälla" och inte jobbar aktivt mot de faror som härjar runt omkring. Han menar att Sverige inte är starka nog för att "stå emot islam".

Enligt Lake så är inte English Defense League våldsamma - i stället är det motdemonstranterna som är ansvariga för våldet.

Alan Lake har tidigare publicerat ett inlägg där han skrivit att: "Om dom smiter avrättar vi dom" - som syftar till "landsförrädaren" brittiske premiärministern David Cameron. Han har skrivit flera texter om krig, våld och väpnat motstånd, men det vill han i efterhand helst inte prata om, utan fortsätter att hävda att rörelserna är emot våldsamma handlingar.

Bloggaren Fjordman

Bloggaren Fjordman är en av Counterjihads främsta ideologer, och en förebild för Breivik. Han ska ha skrivit att: "Mitt råd till alla västerlänningar är att omedelbart beväpna sig, i första hand mentalt, men även fysiskt med vapen och förmågan att använda dem".

Kent Ekeroth har gått ut till hans försvar, efter att det uppdagats att han inspirerat Breivik. Ekeroth menar att hans texter går ut på att bevara öppenhet, demokrati och västerlandet.

Ekeroth väljer till sist att svara till Uppdrag Granskning och kommentera Alan Lakes rasistiska uttalanden, men menar att han varit ovetande och att Counterjihad inte är en rasistisk rörelse utan en rörelse som granskar och kritiserar islam.

Uppdrag Granskning sänds 20.00 på SVT 1.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max hamburgares stora ändring – första gången på 15 år

Så blev Skövde ett mecka för spelskapare

1 timme sedan
De når miljoner och omsätter miljarder. Spelbranschen blomstrar i Skövde, som blivit Sveriges tredje största spelstad. Skövde är känt för att vara ett ställe där man kan förverkliga sin dröm, säger spelaffärsutvecklaren Marcus Toftedahl.

Mathems ändring får kunderna att rasa: "Slutar handla"

1 timme sedan
Mathem har bytt ut sina påsar mot kartonglådor – något som inte går hem hos alla kunder. Men enligt företaget gör förändringen att fler prissänkningar blir möjliga. – Här är lådorna en viktig nyckel, säger Lotta Olofsson, kommunikationschef på Mathem, till Nyheter24.

Polisen rapporterar om djur, Stockholm

1 timme sedan
"Flera samtal kom in om lösa hästar på Östermalm.", skriver polisen på sin hemsida.

Mätta flyttfåglar kommer rekordtidigt

2 timmar sedan
Många flyttfåglar har anlänt till Sverige omkring tre veckor tidigare än normalt. Men det är inte den svenska våren som lockar. Förklaringen finns förmodligen att hämta i det varmare klimatet.

Flicka fastnade i torktumlare

2 timmar sedan
En flicka har fastnat i en torktumlare i Gideonsberg i Västerås. Det skulle dröja över en halvtimme innan hon kom loss.