Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"SD-ledamotens vänner inspirerade Breivik"

- 14/12/2011, 08:38 -
SD-profilen och riksdagsledamoten Kent Ekeroth.
1 av 7

SD-profilen och riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

Riksdagen

Anders Behring Breivik
2 av 7

Anders Behring Breivik

SCANPIX

Paul Ray
3 av 7

Paul Ray

SCANPIX

English Defense League
4 av 7

English Defense League

Lefteris Pitarakis / SCANPIX

Alan Lake vill föra samman English Defence League med Counterjihad-rörelsen.
5 av 7

Alan Lake vill föra samman English Defence League med Counterjihad-rörelsen.

Faksimil SVT

Swedish Defense League
6 av 7

Swedish Defense League

Faksimil SVT

Breiviks manifest 2083. En 1518 sidor lång krigsförklaring mot islam.
7 av 7

Breiviks manifest 2083. En 1518 sidor lång krigsförklaring mot islam.

SCANPIX

Uppdrag Granskning avslöjar på onsdagen hur Anders Behring Breivik hämtade inspiration till sitt manifest från Counterjihad - en rörelse med bland andra sverigedemokraten Kent Ekeroth i spetsen.

Anders Behring Breivik mördade 77 människor. Samma dag, den 22 juli 2011, skickade Breivik ut ett 1518 sidor långt manifest till drygt 1000 mailadresser. Manifestet består till 40 procent av andras material, där 10 procent kommer från bloggaren "Fjordmannen" - en man som tidigare försvarats av Sverigedemokraternas internationella sekreterare, Kent Ekeroth.

Spårat manifestets mottagare

Uppdrag Granskning har tillsammans med norska NRK Brännpunkt granskat Breiviks manifest och lyckats spåra upp 547 av de 1001 personer som mottog manifestet, som han kallar för sina vänner och sina vänners vänner.

Fram träder ett nätverk, en global motståndsrörelse som alla har samma gemensamma mål - att stoppa islam.

Breivik har uttalade sympatier med English Defense League, som har systerorganisationer i både Sverige och Norge. Organisationen har tagit avstånd från norrmannen, trots att mycket i Breviks manifest är hämtat från EDL.

I slutet av manifestet skriver Breivik att han tröttnat på EDL och att han i stället samtycker med en annan antiislamistisk rörelse - Counterjihand, som har visat sig ha samröre med EDL.

Counterjihad

Brittiske Alan Lake jobbar aktivt med att föra ihop gräsrotsrörelsen i English Defense League med Counterjihad. Han blev personligt inbjuden till Sverige för att hålla tal - av sverigedemokraten Kent Ekeroth, som jobbar med att sprida rörelsens budskap i Sverige.

Ekeroth och Lake träffades för första gången på ett Counterjihad möte år 2009. Därefter har Lake kallat Ekeroth för sin gode vän.

Counterjihad har ingen formell ledare men på hemsidan Gates of Vienna publicerar de sina idéer, och där har även Anders Behring Breivik varit inne och skrivit kommentarer.

Uppdrag Granskning träffar Lake för en intervju i London. Han menar att han förstår Breiviks hat och säger att Sverige har "stora problem" att svenskarna är "för snälla" och inte jobbar aktivt mot de faror som härjar runt omkring. Han menar att Sverige inte är starka nog för att "stå emot islam".

Enligt Lake så är inte English Defense League våldsamma - i stället är det motdemonstranterna som är ansvariga för våldet.

Alan Lake har tidigare publicerat ett inlägg där han skrivit att: "Om dom smiter avrättar vi dom" - som syftar till "landsförrädaren" brittiske premiärministern David Cameron. Han har skrivit flera texter om krig, våld och väpnat motstånd, men det vill han i efterhand helst inte prata om, utan fortsätter att hävda att rörelserna är emot våldsamma handlingar.

Bloggaren Fjordman

Bloggaren Fjordman är en av Counterjihads främsta ideologer, och en förebild för Breivik. Han ska ha skrivit att: "Mitt råd till alla västerlänningar är att omedelbart beväpna sig, i första hand mentalt, men även fysiskt med vapen och förmågan att använda dem".

Kent Ekeroth har gått ut till hans försvar, efter att det uppdagats att han inspirerat Breivik. Ekeroth menar att hans texter går ut på att bevara öppenhet, demokrati och västerlandet.

Ekeroth väljer till sist att svara till Uppdrag Granskning och kommentera Alan Lakes rasistiska uttalanden, men menar att han varit ovetande och att Counterjihad inte är en rasistisk rörelse utan en rörelse som granskar och kritiserar islam.

Uppdrag Granskning sänds 20.00 på SVT 1.