Breivik parkerar den vita skåpbilen.
1 av 3
Breivik parkerar den vita skåpbilen.
undefined
2 av 3
undefined
undefined
3 av 3
undefined

Här exploderar Breiviks bomb

Nya övervakningsbilder från attentatet visar hur terroristen lämnar sin bomb och går därifrån. Sedan exploderar regeringskvarteret.


Åtta dog

Bomben i Oslo skördade åtta dödsoffer den 22 juli 2011. Efter smällen tog sig Breivik ut till ön Utöya och sköt ihjäl 69 personer på socialdemokratiska AUF:s sommarläger. I somras dömdes han till 21 års fängelse (Norges hårdaste straff) men han kan sitta kvar fem år i taget om han bedöms som samhällsfarlig.

OSLO. Här är de aldrig tidigare visade bilderna på hur det gick till i centrala Oslo den 22 juli 2011. Massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik, iklädd sin egentillverkade uniform, parkerar en vit skåpbil utanför regeringskansliet och går därifrån.

Tor-Inge Kristoffersen, som arbetar som säkerhetsvakt i regeringskvarteret, satt och tittade på övervakningsbilderna. Han berättar i klippet som NRK publicerar att han precis var på väg att smsa skåpbilens registreringsnummer till bilregistret - när det small.

De nya bilderna visar på det tryck som Breiviks bomb orsakade och den förödelse som blev resultatet. Klippet är en del i ett extrainsatt specialprogram av NRK:s Brennpunkt som sänds på tisdagskvällen.

Youtubeklipp från precis efter bomben:



Här sjunger 40 000 personer "Barn av regnbågen", den värsta sång Breivik vet, i samband med rättegången:


/
/
/
NRK
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.