Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Breivik avslöjar att han är nazist – och vill starta ett parti

TT-montage

Terroristen Anders Behring Breivik har tydligen bytt ideologi sen han dömdes till fängelse 2011.

Massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik har stämt den norska staten för att han tycker att de behandlar honom illa. I dag var första gången han fick möjlighet att prata i rättegången.

Precis som i den tidigare rättegången, då han dömdes för bombdådet i Oslo och morden på Utöya, tar han även den här gången chansen att sprida en massa propaganda.

Bland annat passade han på att berätta om att han tydligen har konverterat till att bli nationalsocialist (nazist) och att han vill starta ett eget politiskt parti.

I samband med att Breivik begick terrordåden på Utöya och i Oslo skickade han ut ett 1 100 sidor långt manifest som förklarade hur han ser på världen. Manifestet är egentligen mest en massa kopierade blogginlägg skrivna av andra personer, men det framgår ändå tydligt att Breivik var en supporter av Israel på den tiden.

Bland annat har han ett helt kapitel som handlar om hur Israel bör göra för att "lösa problemen de har med muslimer".

Breivik beskrev i rättegången mot honom 2011 sig själv som kulturkonservativ och att han såg muslimer och islam som ett hot mot hela Europa.

Men sedan 2011 har han tydligen ändrat politisk åsikt, och kallar sig nu för nazist. Detta betyder kortfattat att han hatar både muslimer och judar. Varför han har ändrat sig har han dock inte berättat.

I rättegången berättade Breivik också att han läste Adolf Hitlers bok Mein Kampf första gången när han var 14.

Läs fler nyheter om rättegången och Breivik:

Medfånge till Breivik: "Om det inte vore för den här dörren, hade jag dödat dig"

Här är lyxlivet som inte duger åt Breivik

Här gör Breivik nazist-hälsning i rättsalen

Breivik stämmer norska staten – i dag inleds rättegången

Tror du att Breivik någonsin kommer släppas fri?