- Foto: TT-montage

Breivik avslöjar att han är nazist – och vill starta ett parti

Terroristen Anders Behring Breivik har tydligen bytt ideologi sen han dömdes till fängelse 2011.


Massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik har stämt den norska staten för att han tycker att de behandlar honom illa. I dag var första gången han fick möjlighet att prata i rättegången.

Precis som i den tidigare rättegången, då han dömdes för bombdådet i Oslo och morden på Utöya, tar han även den här gången chansen att sprida en massa propaganda.

Bland annat passade han på att berätta om att han tydligen har konverterat till att bli nationalsocialist (nazist) och att han vill starta ett eget politiskt parti.

I samband med att Breivik begick terrordåden på Utöya och i Oslo skickade han ut ett 1 100 sidor långt manifest som förklarade hur han ser på världen. Manifestet är egentligen mest en massa kopierade blogginlägg skrivna av andra personer, men det framgår ändå tydligt att Breivik var en supporter av Israel på den tiden.

Bland annat har han ett helt kapitel som handlar om hur Israel bör göra för att "lösa problemen de har med muslimer".

Breivik beskrev i rättegången mot honom 2011 sig själv som kulturkonservativ och att han såg muslimer och islam som ett hot mot hela Europa.

Men sedan 2011 har han tydligen ändrat politisk åsikt, och kallar sig nu för nazist. Detta betyder kortfattat att han hatar både muslimer och judar. Varför han har ändrat sig har han dock inte berättat.

I rättegången berättade Breivik också att han läste Adolf Hitlers bok Mein Kampf första gången när han var 14.

Läs fler nyheter om rättegången och Breivik:

Medfånge till Breivik: "Om det inte vore för den här dörren, hade jag dödat dig"

Här är lyxlivet som inte duger åt Breivik

Här gör Breivik nazist-hälsning i rättsalen

Breivik stämmer norska staten – i dag inleds rättegången

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att Breivik någonsin kommer släppas fri?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.