Breivik dömdes till fängelse och valde att inte överklaga.
1 av 5
Breivik dömdes till fängelse och valde att inte överklaga. - Foto: Heiko Junge/SCANPIX
I 13 månader jobbade Geir Lippestad konstant med fallet.
2 av 5
I 13 månader jobbade Geir Lippestad konstant med fallet. - Foto: NTB scanpix
Lippestad och Breiviks andra försvarsadvokat Vibeke Hein Bæra.
3 av 5
Lippestad och Breiviks andra försvarsadvokat Vibeke Hein Bæra. - Foto: Tore Meek / SCANPIX
Anders Behring Breivik gör sin högerextremistiska hälsning i rättssalen.
4 av 5
Anders Behring Breivik gör sin högerextremistiska hälsning i rättssalen. - Foto: NTB scanpix
Breivik hade sparat Lippestads visitkort i tio år.
5 av 5
Breivik hade sparat Lippestads visitkort i tio år. - Foto: NTB scanpix

Han försvarade Anders Behring Breivik

Geir Lippestads första tanke var nej. Men han ändrade sig. Norska Brennpunkt har följt Breiviks försvarare bakom kulisserna och på onsdagen visas dokumentären i Uppdrag granskning.


Bråket om psyket

Stor del av rättegången mot Anders Behring Breivik kretsade kring de två olika sinnesundersökningarna av Breivik - där den ena bedömde honom som otillräknelig och den andra som tillräknelig. 

Psykiatrikerna från båda lägren kallades som vittnen och en kommission tillsattes för att granska de båda undersökningarna.

Vid några tillfällen blev debatten så pass hätskt att gärningsmannen själv la sig i och vittnesmål fick skjutas upp. 

OSLO. – Jag tänkte omedelbart nej, absolut inte, det här tar jag inte. Sen väckte jag min fru och berättade. Hon frågade mig då, ”är inte du jurist?”, säger Geir Lippestad.

Den 23 juli 2011 fick han det telefonsamtal som skulle komma att uppta all hans tid de närmaste 13 månaderna. Rättegången mot massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik.

Okänd affärsjurist

Norska Brennpunkt har följt Geir Lippestad och hans team bestående av Vibeke Hein BæraOdd Ivar Grøn och Tord Jordets under hela processen. En rättsprocess som i Norge kallats för århundrades största. På onsdagen sänds dokumentären i SVT:s Uppdrag granskning.

Lippestad gick från att vara en vanlig affärsjurist som jobbade 9.00-17.00 till att bli världskänd som massmördarens advokat. För 48-åringen kom det som en överraskning men för Breivik var valet av advokat noga uträknat, som allt annat. I tio år hade han sparat Lippestads visitkort för att till sist, dagen efter dåden, be att få honom som försvarsadvokat.

Undantagstillstånd

– Jag står och pratar i telefonen samtidigt som jag letar efter den, säger en sliten försvarsadvokat som nyss lämnat rättssalen.

Rättegången är snart över och Lippestad ser fram emot slutet. Han beskriver hela processen som att befinna sig i ett slags uppehållstillstånd, där allt ständigt kretsat kring Anders Behring Breivik. 

– Att sätta sig in i sinnet i den här typen av handlingar har varit väldigt krävande, säger han till Brennpunkt.

Tillsammans med sitt team har han jobbat dag som natt för att övertyga rätten om att Breivik bör dömas till fängelse i stället för vård. Och det har tagit på krafterna.

Nöjd

Den 24 augusti är så dagen kommen då domen ska meddelas. Och det visar sig att domarna valde att gå på försvarets linje och Breivik bedöms som tillräknelig och döms därmed till det norska maxstraffet 21 års fängelse. Därefter förvaring på fem år i taget. Efter fem år prövas förvaringen i domstol återigen. Vilket gör att Breivik kan sitta fängslad livet ut.

Varken gärningsman eller åklagarsida väljer att överklaga och Geir Lippestads livs största arbetsuppgift är därmed över. 

– Trots att min första tanke var att tacka nej valde jag ändå att åta mig uppdraget. Jag tror på rättssamhället och det här är mitt yrke, det är ett val jag gjort, säger han till Brennpunkt.


Uppdrag granskning sänds 20.00 i SVT1.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.