Måndag 14 Jun
Stockholm

"Breivik bedöms som tillräknelig"

Anders Behring Breivik har själv kallat den första undersökningen för "den totala förnedringen".
1 av 4
Anders Behring Breivik har själv kallat den första undersökningen för "den totala förnedringen". Foto: Heiko Junge/Scanpix
Han kan nu dömas till fängelse för massmordet i juli förra året.
2 av 4
Han kan nu dömas till fängelse för massmordet i juli förra året. Foto:
Breiviks advokat Geir Lippestad.
3 av 4
Breiviks advokat Geir Lippestad. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
Breivik under rättegången i Oslo Tingshus.
4 av 4
Breivik under rättegången i Oslo Tingshus. Foto: Heiko Junge/Scanpix

Under tisdagen slog experter fast att Anders Behring Breivik är tillräckligt frisk för att kunna dömas till fängelse för sina handlingar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

OSLO. Rapporten kommer fram till en helt annan motsatt slutsats än den föregående, som menade att Anders Behring Breivik var paranoid schizofren och inte kunde dömas till fängelse för sina handlingar.

Den nya diagnosen slår fast att Breivik är tillräknelig och tillräckligt frisk för att kunna dömas för morden på Utøya och i Oslo juli 2011. 

Experterna, Agnar Aspaas och Terje Törrisen, säger sig vara säkra på sin bedömning, som överlämnades till tingsrätten klockan elva under tisdagen.

Rapporten är på 350 sidor, vilket är det längsta skrivna expertutlåtandet i norsk rättshistoria, skriver norska Dagbladet. Breivik har själv kämpat för att inte dömas som psykiskt sjuk och menade att den första undersökningen var den ultimata förnedringen.

Den kände psykiatrikern Ulf Åsgård, sa tidigare under tisdagen till Nyheter24 att den nya undersökningen höll en mycket högre standard.

– Den nya undersökningen har ett bredare underlag. Här har kunnig personal undersökt Anders Behring Breivik dygnet runt i fyra veckor, vilket inte gjordes i den förra. Kvalitén bör vara bättre här.

Han tror själv att Breivik har stora störningar vad gäller medkänsla och självuppfattning.

– Ur min synpunkt lider han av personlighetsstörningar och empatistörningar. Han har ju en ytterst grandios självbild.

Kommentera
Kopiera länk
Dela