Måndag 20 Sep
Stockholm

Kriget om Breivik - på Wikipedia

Breivik har själv sagt att "Wikipedia inte bör underskattas".
1 av 4
Breivik har själv sagt att "Wikipedia inte bör underskattas". Foto: Junge, Heiko / AP / SCANPIX
Nu går ledaren för norska Wikipedia ut och ber om hjälp...
2 av 4
Nu går ledaren för norska Wikipedia ut och ber om hjälp... Foto: Yves Logghe / SCANPIX
... för att stoppa spridningen av Breiviks ideologi.
3 av 4
... för att stoppa spridningen av Breiviks ideologi. Foto: SCANPIX
Breiviks uppmaningar att sprida ideologin på Wikipedia har fått fäste.
4 av 4
Breiviks uppmaningar att sprida ideologin på Wikipedia har fått fäste. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Ledaren för norska Wikipedia slår larm om en pågående ideologisk kamp på uppslagssajten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Redigerar om artiklarna

Alla artiklar som publicerats på Wikipedia har en egen logg där man kan se antal redigeringar och vilka ändringar som gjorts. En snabb titt på de norska artiklarna om islamofobi visar tydligt på den dagliga kamp som pågår; olika organisationer och personer som räknas som islamofober redigeras in och ut på regelbunden basis.

– I några artiklar ser man tydligt att det finns ett samfund av folk som försöker att äga området. Ett exempel på det är artikeln om Eurabia där det pågick en långvarig kamp för att definera detta som en konspirationsteori, säger Benjamin Endré Larsen, forskare vid Oslo universitet, till Klassekampen.

NORGE. Massmördaren och terroristen Anders Behring Breiviks meningsfränder bedriver en aktiv kamp för att få fram sin ideologiWikipedia.

– Det råder ingen brist på folk som delar Breiviks åsikter bland användarna på Wikipedia, säger Jarle Vines, ledare för Wikipedia Norge till tidningen Klassekampen.

Breiviksympatisörerna har fått Vines att slå larm och efterlysa fler personer som kan hjälpa till att redigera artiklar objektivt på sajten. Allt för att förhindra att Wikipedia-artiklarna påverkas att gå i en särskild politisk riktning.

Uppmaning från Breivik

Breivik själv har tidigare sagt att han tagit information från Wikipedia till sitt manifest och att han uppmanar liktänkande att föra kampen vidare genom att redigera artiklar. I manifestet skriver han:

"Wikipedia bör inte underskattas som primär till att skapa etablerade sanningar. Vi måste kämpa för att presentera våra synpunkter på bästa möjliga sätt, samtidigt som vi undergräver trovärdigheten till våra fiender".

Kommentera
Kopiera länk
Dela