Åklagarna Inga Bejer Engh och Svein Holden.
1 av 3
Åklagarna Inga Bejer Engh och Svein Holden. - Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
En psykolog som stod bakom den första rapporten menar nu att Breivik är tillräknelig.
2 av 3
En psykolog som stod bakom den första rapporten menar nu att Breivik är tillräknelig. - Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
"Hans världsbild är inte utan kontakt med denna värld", säger Einar Kringlen.
3 av 3
"Hans världsbild är inte utan kontakt med denna värld", säger Einar Kringlen. - Foto: Lasse Tur / SCANPIX

Psykolog gör helomvändning: Breivik är tillräknelig

Einar Kringlen var övertygad - Breivik var psykotisk när han begick dåden. Sedan såg psykologen hur han uppträdde i rätten.


Kort sammanfattning

Den 22 juli 2011 sköt Anders Behring Breivik ihjäl 69 personer på Arbediderpartiets ungdomsförbunds AUF:s sommarläger på ön Utöya. Några timmar innan hade han sprängt en kraftfull bomb i centrala Oslo, vilken dödade 8 människor.

Polisen fick larm om skottlossning på ön klockan 17.27, och Breivik kunde gripas ungefär en timme senare.

Rättegången mot Breivik inleddes den 16 april och pågår fram till den 22 juni.

OSLO. Den kanske största frågan under den tio veckor långa rättegången mot Anders Behring Breivik är om han kan bedömas som tillräknelig eller ej. Det vill säga om han kan dömas till fängelse. En psykolog som ställde sig bakom den första rapporten som sa att Breivik var otillräknelig har nu gjort en helomvändning.

– Han visar inga tecken på psykos i rätten, säger Einar Kringlen till tidningen Dag og Tid efter att ha spenderat två dagar i tingsrätten i Oslo.

En första rapport om terroristen och massmördarens psykiska hälsa konstaterade att han var psykotisk när han genomförde dåden i Oslo och på Utöya den 22 juli 2011. Men den fick utstå hård kritik och en andra rapport bedömde Breivik som tillräknelig.

– De sakkunniga har enligt min uppfattning inte tagit hans ideologiska övertygelse på tillräckligt stort allvar. Hans värdsbild är inte utan kontakt med denna värld. I den första rapporten landade man för enkelt i att han föreställningar är bisarra, i den andra sattes det mer i perspektiv till hans extrema åsikter, säger Kringlen till tidningen.

"Osannolikt att man kan uppträda som honom om man är schizofren"

Ett av Breiviks egna mål med hela rättegången är just att övertyga rätten att han inte är psykiskt sjuk. Frågan är om det går att "lura" experterna genom att uppträda på ett visst sätt.

– Möjligheten finns där, men den är mycket liten. Min erfarenhet inom psykiatrin säger att om han är psykotisk, speciellt om han är schizofren, är det osannolikt att han kan uppträda så som han gjorde de två dagarna jag såg honom i rätten, säger Einar Kringlen till NRK och hävdar att det är mycket troligt att Breivik bedöms som tillräknelig.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.