Torsdag 24 Jun
Stockholm

De hittade Breiviks hemliga kontakt

Enligt Breivik själv var diamanterna endast en täckmantel för Liberiaresans verkliga ändamål.
1 av 3
Enligt Breivik själv var diamanterna endast en täckmantel för Liberiaresans verkliga ändamål. Foto: Junge, Heiko / AP / SCANPIX
Här är Alpha Kallon, mannen Breivik träffade i Liberia.
2 av 3
Här är Alpha Kallon, mannen Breivik träffade i Liberia. Foto: Faksimil VG
Rättegången fortsätter på fredagen. Breiviks försvarare kommer att höra sina expertvittnen.
3 av 3
Rättegången fortsätter på fredagen. Breiviks försvarare kommer att höra sina expertvittnen. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Alpha Kallon, mannen som mötte Breivik i Liberia, har hittats.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

MINNEAPOLIS. Varken norsk eller liberisk polis har lyckats hitta Breiviks hemliga kontakt i Liberia, Alpha Kallon. Men nu har den norska tidningen VG lyckats lokalisera mannen som våren 2002 tog emot 50 000 kronor av massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik.

Sent på torsdagskvällen träffade tidningens reportrar mannen i Brooklyn Park utanför Minneapolis.

– Det är mannen, det är han jag träffade i Liberia! Jag kommer ihåg honom väl, säger Kallon när VG visar honom bilder på en ung Breivik.

Körde till diamanthandlare

Enligt Kallon var han och hans vän så kallade "fixare" åt Breivik. De körde runt honom och guidade honom till diamanthandlare.

41-åringen har inte haft någon som helst vetskap om att mannen han träffade i Liberia senare blev terrorist och massmöradre.

– Jag såg inte ett enda tecken till barbariska intentioner hos den mannen medan jag var tillsammans med honom. Han var så ung. Jag kan bara inte förstå att han kunde göra något så grymt. Jag gillade honom, säger han till VG.

Fick in pengarna på kontot

Alpha Kallon berättar att de 50 000 kronorna som sattes in på hans konto dels var efterskottsbetalning för en hyrbil och dels pengar till mannen som Breivik egentligen var där för att träffa - Kallons vän som norrmannen kommit i kontat med på nätet. Vännen saknade vid tillfället ett eget bankkonto varpå pengarna i stället sattes in på Kallons.

"Diamanter som täckmantel"

41-åringen hävdar att Breivik efter diamantturerna sagt att han skulle hem till Norge varifrån han skulle komma att lägga en stor bestälning på diamanter.

Själv har Breivik hela tiden hävdat att besöket i Liberia var förberedelser innan Knights Templar-mötet i London. Han ska ha varit på plats för att träffa en serbisk krigshjälte och diamantköpet handlade endast om en täckmantel för hans egentliga ändamål.

På fredagen fortsätter rättegången mot massmördaren och terroristen i Oslo tingsrätt. Under dagen kommer Breiviks försvarare att höra sina expertvittnen. Det är statsvetare Frank Aarebrot, Brynjar Lia från FFI och samhällsdebattören Lars Gule, rapporterar NRK.

Kommentera
Kopiera länk
Dela