Torsdag 6 Maj
Stockholm

Breivik: "Rättspsykiatriker har kuppat in sig i rättegången"

Åklagarna Inge Bejer Engh och Svein Holden kommer under tisdags kväll att avgöra om de ska yrka på straff eller vård för Breivik.
1 av 2
Åklagarna Inge Bejer Engh och Svein Holden kommer under tisdags kväll att avgöra om de ska yrka på straff eller vård för Breivik. Foto: Lise Åserud/SCANPIX
Breivik menar att norska rättspsykiatriker har "kuppat in sig" i rättegången.
2 av 2
Breivik menar att norska rättspsykiatriker har "kuppat in sig" i rättegången. Foto: Heiko Junge/SCANPIX

Dag 40 i rättegången mot Breivik ägnades åt den viktiga rättspsykiatriska frågan: Är Breivik är tillräknelig eller inte. Under dagen berättade Breivik att han vill prata om offren och hur rättegången gått till på fredag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

OSLO. Experterna blev bland annat ombedda att berätta om Anders Behring Breiviks rädsla för att dö på Utöya.

– Han blev trygg väldigt fort. Tanken på att dö av törst försvann efter ett sök på google och en klunk dricka. Då är det inte en psykos, menade psykiatrikern Agnar Aspaas.

Tillsammans med sin kollega Terje Törrissen anser han att massmördaren är tillräknelig. Breivik var under tisdagen upptagen av berätta hur norska rättspsykiatriker tagit över rättegången.

– För det första tycker jag att det är synd att norska rättspsykiatriska röster har lyckats kuppa sig in i den här rättegången, sa Breivik, enligt NRK.

När Breivik fick ordet under slutet av rättegången meddelade han att han därför behöver en timme på fredag för att kommentera rättegången. Han anser att den har präglats för mycket av rättspsykiatri.

– Den borde ha handlat om de överlevande, anhöriga och den politiska aspekten av attacken, sa terroristen.

Breivik gick sen punkt för punkt igenom rättspsykiatrikerna Aspaas och Törrissens exempel på hur Breivik har personlighetsstörningar. Han gav flera exempel på hur dessa inte passar in på honom. Varken diagnoserna eller narcissistiska och antisociala personlighetsstörningar passar in, menar Breivik.

Under tisdags kväll kommer åklagarna Inga Bejer Engh och Svein Holden bestämma om de ska yrka på fängelse eller vård för Anders Behring Breivik.

– Det är klart att vi anar i vilken riktning det kommer att gå, men nu ska vi ha en sista genomgång efter rättegången i dag, säger Svein Holden till Verdens Gang.

Deras beslut kommer att offentliggöras under torsdagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela