Åklagarna Inge Bejer Engh och Svein Holden kommer under tisdags kväll att avgöra om de ska yrka på straff eller vård för Breivik.
1 av 2
Åklagarna Inge Bejer Engh och Svein Holden kommer under tisdags kväll att avgöra om de ska yrka på straff eller vård för Breivik. - Foto: Lise Åserud/SCANPIX
Breivik menar att norska rättspsykiatriker har "kuppat in sig" i rättegången.
2 av 2
Breivik menar att norska rättspsykiatriker har "kuppat in sig" i rättegången. - Foto: Heiko Junge/SCANPIX

Breivik: "Rättspsykiatriker har kuppat in sig i rättegången"

Dag 40 i rättegången mot Breivik ägnades åt den viktiga rättspsykiatriska frågan: Är Breivik är tillräknelig eller inte. Under dagen berättade Breivik att han vill prata om offren och hur rättegången gått till på fredag.


OSLO. Experterna blev bland annat ombedda att berätta om Anders Behring Breiviks rädsla för att dö på Utöya.

– Han blev trygg väldigt fort. Tanken på att dö av törst försvann efter ett sök på google och en klunk dricka. Då är det inte en psykos, menade psykiatrikern Agnar Aspaas.

Tillsammans med sin kollega Terje Törrissen anser han att massmördaren är tillräknelig. Breivik var under tisdagen upptagen av berätta hur norska rättspsykiatriker tagit över rättegången.

– För det första tycker jag att det är synd att norska rättspsykiatriska röster har lyckats kuppa sig in i den här rättegången, sa Breivik, enligt NRK.

När Breivik fick ordet under slutet av rättegången meddelade han att han därför behöver en timme på fredag för att kommentera rättegången. Han anser att den har präglats för mycket av rättspsykiatri.

– Den borde ha handlat om de överlevande, anhöriga och den politiska aspekten av attacken, sa terroristen.

Breivik gick sen punkt för punkt igenom rättspsykiatrikerna Aspaas och Törrissens exempel på hur Breivik har personlighetsstörningar. Han gav flera exempel på hur dessa inte passar in på honom. Varken diagnoserna eller narcissistiska och antisociala personlighetsstörningar passar in, menar Breivik.

Under tisdags kväll kommer åklagarna Inga Bejer Engh och Svein Holden bestämma om de ska yrka på fängelse eller vård för Anders Behring Breivik.

– Det är klart att vi anar i vilken riktning det kommer att gå, men nu ska vi ha en sista genomgång efter rättegången i dag, säger Svein Holden till Verdens Gang.

Deras beslut kommer att offentliggöras under torsdagen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Polisen i Falkenberg rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.