undefined
1 av 6
undefined
Många hade samlats i Oslo för att hedra offren.
2 av 6
Många hade samlats i Oslo för att hedra offren.
3 av 6
Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon närvarade under minnesstunden vid regeringskvarteren.
4 av 6
Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon närvarade under minnesstunden vid regeringskvarteren. - Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
5 av 6
6 av 6

"Kan inte lägga det bakom oss"

"Det har varit ett tungt år", sa statsminister Jens Stoltenberg när han talade i Oslo. Stoltenberg berättade att den 22 juli aldrig kommer att glömmas bort.


OSLO. Ett år har gott sen det värsta våldsdådet i Nordens historia. Norges statsminister Jens Stoltenberg höll under söndagen tal i regeringskvarteret i Oslo. Stoltenberg berättade att det gångna året har varit tungt.

– Gärningsmannen tog många liv och orsakade ofantligt lidande. Bomben och skotten var tänkta att förändra Norge. Det norska folket svarade med att omfamna våra värderingar, sa Jens Stoltenberg när han talade till norska folket i regeringskvarteren.

– Gärningsmannen misslyckades. Folket vann, sa Stoltenberg som aldrig nämnde Anders Behring Breivik med namn.

Flera överlevande och anhöriga fanns på plats tillsammans med politiker och det norska kungaparet. Stoltenberg hyllade alla de 77 människor som mördades den 22 juli 2011. Den norske statsministern påpekade också att trots att det gått ett år är vägen fortfarande tung för alla de som miste någon.

– 22 juli ska för alltid förknippas med de som miste livet. Vi ska minnas våra döda och vi ska vara där för de som skadades, de med synliga och osynliga ärr.

Statsministerns tal var dagens första officiella tal innan han själv besöker Utöya senare under dagen. Han besökte ön första gången 1974 och beskriver den som sitt ungdoms paradis.

– 22 juli har visat oss hur dyrbart livet är. Det gäller att vara tacksam för varje stund vi får, för varje resa vi gör, för samtal och tystnad. Låt oss ära de döda genom att glädjas åt livet, avslutade statministern talet med.
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Krav om mer pengar till värnpliktiga

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

1 timme sedan
"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Malmö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Davidshallsgatan", skriver polisen på sin hemsida.