Lördag 4 Dec
Stockholm

"Samhället behöver mer snippor"

Nu kan du hänga en snippa kring halsen.
1 av 4
Nu kan du hänga en snippa kring halsen. Foto: Madeleine Martinsson/Pasi Ilvesviita/Montage
"Vi ska ha en snippa om halsen för att visa att jämställdhet angår oss alla, överallt, hela tiden".
2 av 4
"Vi ska ha en snippa om halsen för att visa att jämställdhet angår oss alla, överallt, hela tiden". Foto: Madeleine Martinsson
Snipporna finns i flera olika färger.
3 av 4
Snipporna finns i flera olika färger. Foto: Madeleine Martinsson
Caroline Nordlund.
4 av 4
Caroline Nordlund. Foto: Pasi Ilvesviita

Caroline säljer snipp-smycken för att visa hur viktigt det är med feminism – och för att bryta tabut kring snippor.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

– Vi ska ha en snippa om halsen för att visa att jämställdhet angår oss alla, överallt, hela tiden. Snippan är fortfarande tabu. Jag upplever att det har blivit bättre, men det finns fortfarande väldigt mycket mer att göra.

Caroline Nordlund är kvinnan bakom SnippaSmycket – som är precis vad det låter som: ett smycke i form av en snippa.


Fotograf: Madeleine Martinsson

Det började inför internationella kvinnodagen 2011. Caroline ville uppmärksamma debatten kring könsstympning och kom på idéen att börja tillverka snippsmycken.

– Årligen stympas fler än två miljoner flickor och jag upplevde att vi i Sverige både vet för lite och pratar alldeles för lite om detta, säger hon till Nyheter24.

Med smycket ville hon få folk som vanligtvis inte pratar om jämställdhet att börja göra det. Vilket var precis vad som hände.

– Någon frågade vad jag hade runt halsen och sen var diskussionen igång. Jag som brinner för feminism är ofta den som startar debatten på exempelvis tidigare arbetsplatser. Feminism är något som angår alla så när den minst tippade personen på arbetsplatsen tar snippan på tal tack vare mitt smycke så bryts mönstret.


Fotograf: Madeleine Martinsson

Vilka är det som bär SnippaSmycket?

– Kunderna är i alla åldrar, män och kvinnor, främst i Sverige men även från andra delar av Europa. Jag har fått väldigt mycket fina mejl och uppskattande meddelanden från olika håll. Gemensamt är att folk känner ett behov av mera snippa i samhället.

I dag säljs snipp-smyckena till förmån för organisationen Kvinna till Kvinna som stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden.

– När jag startade SnippaSmycket och direkt fick en massa beställningar så kändes det självklart att kontakta en organisation som uteslutande arbetar för kvinnors rättigheter. Jag fick kontakt med Kvinna till Kvinna, och det kändes självklart att jobba med dem.

Caroline har också deltagit med sina smycken i Musikhjälpen och under senare år han hon även anordnat nätbaserade auktioner och försäljning där vinsten gått till Radiohjälpen.

Skulle du kunna tänka dig att bära en snippa runt halsen?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela