Sugen på att testa BDSM?
Sugen på att testa BDSM? - Foto: Pexels

9 saker att tänka på om du vill testa BDSM

Är du lite nyfiken på att prova på BDSM? Här är nio saker du borde tänka på innan du testar.


BDSM kan väcka nyfikenhet, men vad ska en tänka på om en är nyfiken på att testa? Nyheter24 kontaktade Suzanne Larsdotter, sexolog på RFSU, för att snacka BDSM och få lite tips.

1. Kommunicera

Viktigaste av allt är att de som deltar kan snacka med varandra och komma överens om vad de skall göra i en session. De som utövar BDSM är ofta duktiga på att kommunicera, berättar Larsdotter.

– Jag brukar säga att många kan lära sig av BDSM-utövare, säger hon.

2. Samtycke

Kommunikationen är viktig för att hela tiden veta om att det finns samtycke.

– Även om man har en gagboll i munnen och inte kan prata finns det alltid signaler för stopp, säger Larsdotter som är tydlig med att BDSM alltid är något båda parter är överens om.

– Man kan inte nog betona att BDSM inte är misshandel. Den dominanta behåller alltid kontrollen över sina känslor och den undergivna känner sig ofta tacksam, säger Larsdotter.

– Det är en vanlig myt att BDSM skulle vara detsamma som misshandel, men det som händer i en session ska alltid ske i samtycke med njutningen i fokus.

3. Stoppord

Larsdotter säger att det är viktigt att ha förbestämda stoppord om man vill leka med motstånd, så att det är tydligt när någon säger stopp.
Många använder sig av färgerna på trafikljusen: rött, gult, grönt.

Ofta betyder det så här:

Rött – sluta direkt

Gult – sakta ner/ta det försiktigare

Grönt – fortsätt

4. Se till att ha lite tid efteråt

Något som är viktigt för BDSM-utövare är aftercare. Det handlar om att se till att alla mår bra efter sexet och att prata igenom det som hänt. Detta handlar om att personerna ska återfå känslomässig balans.

5. Sätt dina egna gränser

Det gäller så klart alla, men särskilt nybörjare ska känna in vilken nivå som är lagom om de exempelvis ska utsätta sig för smärta.

– Man måste verkligen testa sig fram och hitta nivån som är rätt för en själv. Om man är helt nybörjare ska man hitta nivån som är skönond och inte gå längre än så utan lära känna sin kropp och sina gränser, säger Larsdotter.

6. Ta reda på vad du vill göra

BDSM innehåller många olika saker: Bondage, disciplin, sadism, machosism och olika fetischer.

Bestäm dig för vad just du vill testa.

– Det är lätt att tro att det bara är pisk och smisk. Någon kanske tycker det bara är spännande att bli bunden eller fasthållen, säger Larsdotter och fortsätter:

– Jag brukar säga att för många så har de redan sysslat med en form av bondage fast de inte tänker på det, någon kanske hållit fast ens händer eller så har man haft handbojor.

7. Välj lämpligt material

Larsdotter uppmanar de som vill testa BDSM att först prova redskapen de tänkt använda. Är planen till exempel att binda någon kan det vara bra att testa repet innan så att det inte skaver.

Hon ger också tipset att inte låta sig bli fastbunden "på riktigt" första gången.

– Man behöver faktiskt inte bindas fast så man inte kan ta sig loss, för nybörjare kan man lika gärna använda sytråd – du är fast men om du skulle få panik tar du dig bara loss, säger hon.

8. Trygghet

För att det ska bli en bra upplevelse att testa BDSM är det bra att göra det med någon du känner dig trygg med.

– Jag skulle inte rekommendera någon att göra det vid första dejten med en okänd person för det händer att personer blir utnyttjade. Du bör ha någon kännedom och trygghet med personen. Om man vill ha BDSM med någon ny person kan det vara bra att använda symboliska leksaker, säger Larsdotter.

Hon tipsar den som är nyfiken på BDSM om att gå med i ett community eller någon BDSM-klubb. Där är medlemmarna seriösa och lär gärna upp nya utövare. Det finns också kurser att gå för den som vill lära sig mer.

9. Öva

Som med allt annat du inte gjort förut kan du behöva träna först. Ska du till exempel piska någon kan du öva på en soffkudde.

Här kan det också komma till nytta att gå en kurs, då får du lära dig var på kroppen du kan piska och slå utan att det leder till skador.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du testat BDSM?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 19 april

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

1 timme sedan
En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.