Varför finns den?
1 av 3
Varför finns den? - Foto: FAKSIMIL ASOS
Jo det är en klockficka som Levis uppfann.
2 av 3
Jo det är en klockficka som Levis uppfann. - Foto: TT BILD
För cowboys!
3 av 3
För cowboys! - Foto: TT BILD

Det här är varför du har den där minifickan i dina jeans

Du vet den där lilla fickan ovanför den "vanliga" fickan? Vad i hela friden finns den till för? Jo. Vi har svaret.


Jeans. En exemplarisk del av en helgjuten garderob. Sedan jeansen skapades har också otroligt många varianter av byxorna skapats. Till och med vissa med fejkfickor. Men en sak som många undrar – varför finns det en liten ficka ovanför den vanliga fickan?

Den är för liten för i princip allt. Inga mynt och absolut ingen smartphone får plats. Möjligtvis en gammal iPod och klassiska mp3-spelare. Svaret är egentligen ganska självklart, skriver Independent.

Svaret kommer från Levi Strauss och som diskuterats nyligen i en blogg. Den ikoniska jeansskaparen alltså. Det är en "klockficka" som är liten nog att få plats med ett klassiskt fickur. Och klientelen såg lite annorlunda ut på 1800-talet.

Fickan skapades för cowboys som hade sina klockor på en kedja och som brukade ha uret i västen. Men eftersom den ofta gick sönder skapade Levis en ficka i jeansen för säkrare förvaring, skriver Independent.

Så i dag är den mest en värdelös detalj. Kanske användbar för hipsters med fickur dock.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du jeans?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.