Onsdag 21 Apr
Stockholm

Det här behöver du veta om demisexualitet – den okända sexualiteten

Olika sexualiteter
Om en är demisexuell känner en bara sexuell attraktion av person en har starka band till. Foto:

Homosexuell, bisexuell, pansexuell, asexuell. Det finns många sexualiteter bortom heteronormen, och särskilt många som vi vet väldigt lite om. Så här är det att vara demisexuell.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En sexualitet som fortfarande är, åtminstone medialt, okänd är demisexualitet.

Ordet myntades nämligen först 2006 i en tråd på forumet AVEN. Det har därefter spridit sig, främst bland asexuellt medvetna personer.

Demisexualitet ska inte förknippas med sexualitet, men de är lika varandra. Asexuella känner ingen sexuell dragning till någon, medan demisexuella enbart är sexuellt attraherade av personer de har ett starkt känslosamt band med.

Precis som inom andra sexualiteter kan en inte generalisera människors sexuella preferenser baserat på deras sexualitet.

Enligt en undersökning gjord 2014 av AVEN Community Census upplever 16% demisexuella att de känner sig äcklade av sex. För en del betyder det en fysisk avsmak, för andra att bara tanken på sex är jobbig. 30% är positiva gentemot sex, medan 50% gillar sex – men känner att de kan leva utan.

Det kan vara svårt för en demisexuell att dejta och att vara i förhållanden. Eftersom det krävs starka band för att känna sig sexuellt attraherad är det traditionella dejtandet svårt för demisexuella. När den demisexuella kommit till punkten hen vill ha sex, kan den andra personen redan ha tröttnat. Och väl i ett förhållande kan de känna skuld för att de inte tillfredsställer sin partner tillräckligt sexuellt.

Att komma ut som demisexuell är dessutom svårt. De bemöts ofta med att det går att göra något åt det, så att de får “normal” sexlust. Men att vara demisexuell handlar alltså om ens känslor om sex i förhållande till attraktion, inte om låg sexlust.

Nyheter24 har tidigare pratat med Markus som är asexuell och bloggerskan Paow har kommit ut som pansexuell.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela