Du behöver inte gå in i andras lägenheter för att fånga en Pokémon.
1 av 4
Du behöver inte gå in i andras lägenheter för att fånga en Pokémon. - Foto: TT
Och kör inte samtidigt...
2 av 4
Och kör inte samtidigt... - Foto: Amr Nabil / Amr Nabil
Internet har tröttnat på folk som antingen hittar på...
3 av 4
Internet har tröttnat på folk som antingen hittar på... - Foto: TT
... eller missförstått spelet.
4 av 4
... eller missförstått spelet. - Foto: TT

Experten: Det här måste alla sluta göra när de spelar Pokémon Go

Flera rapporterar om inbrott och Pokémon-spelare som knackat på hos främlingar. Men hur ligger det egentligen till?


Pokémon Go har tagit hela världen med storm. I nyhetsbruset, och hos Nyheter24, kommer dagligen nya nyheter om allt från personer som jobbar med att "pokéwalka" till att de spelande hittat stöldgods och även stoppat brott.

När P3 Nyheter undersökte hur mycket som rapporteras i svensk media visar det sig att spelet nämnts nästan 1 500 gånger i svenska tidningar och på nyhetssajter mellan den 11 och 20 juli i år.

Det finns uppmärksammade fall där personer knackat på eller brutit sig in i lägenheter för att de måste få tag på Pokémons – och just det har blivit en vattendelare. I den populära Facebook-gruppen Dr. Status har flera fall av personers Facebook-statusar dykt upp.


Men många menar att det antingen är rena påhitt – eller att personer som spelar missförstått hur man ska göra.

I flera medier har det skrivits om fall där personer blivit störda. Bland annat artiklar från Buzzfeed så väl som hemma i Sverige där bland annat SVT och Eskilstuna-Kuriren rapporterat om Pokémon-jägare som knackat på hos främlingar.

Men varför? Måste man göra det?

– Det du berättar om låter märkligt, jag har aldrig behövt gå in på andras tomter ens, ännu mindre in i deras lägenheter, när jag har testat spelet själv. De olika varelserna dyker upp så fort du ens kommer i närheten av deras omgivning, varpå du bara behöver klicka på dem för att kunna fånga dem, säger Oliver Thulin, redaktör hos spelsajten Gamereactor, till Nyheter24.

Fortsättningsvis berättar Oliver att det inte är förvånande att det har hänt att en liten skara människor gått så långt som att inkräkta på andras egendom.

– Kanske för att de inte förstår spelreglerna riktigt, och tror att de behöver komma riktigt nära i vissa fall. Spelet gör ett dåligt jobb på att förklara de olika systemen som det bygger på. Och vi vet att folk har spelat i bilen och orsakat trafikolyckor och annat.

Experten menar att man inte ska behöva gå in i någons lägenhet. Men också att det inte kommer hindra folk från att göra det ändå. Det kan vara folk som missförstått spelet – eller varför inte en ursäkt för ett misslyckat inbrottsförsök?

Så här har ni det svart på vitt. Stör inte andra människor och knacka inte på dörren till andras lägenheter – du kan fånga din Pokémon ändå. Om du inte vill snacka lite om spelet med grannen. Pokémon Go har också visat sig vara bättre än Tinder när det kommer till att skaffa dejter.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du någon gång knackat på för att fånga en Pokémon?
Tack för din röst!