Inte alla hyllar Pokémon Go – nu anklagas spelet för att vara rasistiskt

- 22/07/2016, 14:14
Det populära spelet får folk att röra sig ut på gatorna i mobilstirrande lämmeltåg.
1 av 4

Det populära spelet får folk att röra sig ut på gatorna i mobilstirrande lämmeltåg.

Pokémon Go/ TT BILD

Nu menar journalisten Aura Bogado att spelet faktiskt är rasistiskt.
2 av 4

Nu menar journalisten Aura Bogado att spelet faktiskt är rasistiskt.

Facebook

Det finns en hel del Pokéstops i offentliga miljöer. Däremot inte så många alls i segregerade förorter.
3 av 4

Det finns en hel del Pokéstops i offentliga miljöer. Däremot inte så många alls i segregerade förorter.

TT BILD

Många mörkhyade personer i USA upplever att det känns otryggt att vara ute och leta efter Pokémons, med risk för att uppfattas som misstänksamma.
4 av 4

Många mörkhyade personer i USA upplever att det känns otryggt att vara ute och leta efter Pokémons, med risk för att uppfattas som misstänksamma.

TT BILD

Människor som rör sig bland mycket folk i offentliga miljöer har en klar fördel i Pokémon Go. Men visste du att spelet även är rasistiskt?

I den just nu extremt intensiva jakten efter Pokémons över hela världen så letar vi nog alla efter de bästa tipsen och trixen för att få ut så mycket som möjligt av spelet.

Att det är lättare att hitta Pokéstops i mer befolkade trakter kommer nog inte som en överraskning för någon spelare där ute. Den som bor på landsbygden får helt enkelt finna sig i att behöva promenera rejäla sträckor för att hitta nya Pokéstops och gym att ta över.

Vad många däremot inte vet är att det omåttligt populära spelet faktiskt är rasistiskt.

Det menar i alla fall journalisten Aura Bogado i nättidningen Grist.

Aura Bogado. Bildkälla: Facebook

Enligt hennes erfarenhet så är det inte bara det här med bristen på Pokéstops på landsbygden som ger en orättvis fördel för andra spelare i mer tätbebyggda områden.

Aura bor enligt henne själv i ett arbetarklassområde i Los Angeles där inte så många vita människor bor. Efter bara en veckas spelande upptäckte hon att skärmdumpar från andra spelare i segregerade områden innehåller betydligt färre Pokéstops än i andra homogena områden i staden.

I samband med upptäckten startade hon hashtagen #mypokehood på Twitter och uppmanade andra användare att använda den, för att kunna samla in information om hur det ser ut med förekomsten av Pokéstops på andra ställen.

Resultatet är ingen rolig läsning.

Speltillverkaren Niantic som skapade Pokémon använder sig av en karta som tidigare har använts i deras andra kartbaserade spel Ingress.

Spelet Ingress finansierades- och användes av framförallt högutbildade teknikintresserade män till en början. Det innebär att de allra flesta Pokéstops har centrerats till kommersiella ställen i mer välbärgade områden.

Och med andra ord finns det knappt några Pokéstops alls i förorterna där människor med mer blandad bakgrund bor.

Det finns ofta en hel del Pokéstops och Pokémons runt parker och grönområden, men även det saknas i många arbetarklassförorter i USA.

Bildkälla: TT

Det finns tyvärr också en annan betydligt mer brutal aspekt som pekar mot att Pokémon Go har rasistiska tendenser.

Enligt Aura fick hon kontakt med Omari Akil som spelade Ingress i ett tidigt stadium. Han bevittnade hur polisen i Baltimore höll koll på mörkhyade personer och förhörde dem när de var ute och spelade. Det ska även ha förekommit i andra delar av landet.

Omar menar att som mörkhyad spelare vågar han inte stryka runt i bostadsområden på jakt efter Pokémons, i rädsla för att påhoppad eller till och med dödad.

Aurora skriver också att hon är rädd att muslimer, araber och sydasiatiska personer i USA kan skapa misstankar om terrorism. För vad är egentligen "misstänksamt beteende"?

Enligt Homeland Security – USA:s departement för inrikes säkerhet – kan personer misstänkas för terrorism om de syns ute på gatorna med ett avvikande beteende, genom att de stryker omkring eller att de kanske dröjer sig kvar länge utanför exempelvis offentliga byggnader.

Bildkälla: TT

Det är helt klart problematiskt, med tanke på att Pokémon Go-spelare uppvisar exakt det beteendet, det är en del av spelet. Med andra ord riskerar det att bli så att man i jakten på terrorister fokuserar mer på hudfärg och bakgrund än på det avvikande beteendet i sig.

Tyvärr finns det i dagsläget inget sätt att lägga till nya Pokéstops. Tillverkaren Niantic erbjöd tidigare Ingress-spelare möjligheten att föreslå nya platser, men den möjligheten har nu tagits bort.

Det är oklart om den dörren kommer öppnas igen, men det får vi verkligen hoppas. Det skulle innebära betydligt mer jämlika möjligheter för alla spelare, oavsett bakgrund och härkomst.

Här kan du läsa om Felicia i Göteborg som har kanske bästa tänkbara sommarjobbet – som Pokémonguide. Är du också hooked på Pokémon Go? Då får du skynda dig att njuta nu, det finns nämligen en risk för att det kommer vara ospelbart snart.

Upplever du att Pokémon Go är rasistiskt?