Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Före detta porrstjärna om branschen: "Så mycket tjänade jag"

- 08/03/2017, 09:02 -

Han blev känd i porrkretsar över hela världen som Danny Wylde. Nu avslöjar Christopher Zeischegg allt om porrbranschen.

Har du alltid undrat hur man slår igenom som en riktigt stor porrstjärna? Det kan Christopher Zeischegg svara på. Vi börjar från början.

I tio års tid spelade Christopher, som nu är 31, in porr under namnet Danny Wylde. Genom karriären har han spelat in upp emot 600 scener. Anledningen till att han valde just porr inte särskilt ovanlig – pengar.

Han studerade och började att ta "konstnärliga nakenbilder". En dag fick Christopher syn på en annons för en porrinspelning och han nappade med tanken att det var en "engångsföreteelse".

– Jag var naiv nog då att tro att eftersom det handlade om extrem BDSM så skulle ingen jag kände få reda på någonting, säger han till Independent.

Familjen hade svårt att acceptera hans karriärval, vilket blev problematiskt eftersom det i slutändan blev det som han tjänade pengar på. Hans vänner accepterade hans karriär fullt ut och Christopher berättar att han aldrig kände sig stigmatiserad.

Före detta porrstjärnan Danny Wilde
Danny Wildes riktiga namn är Christopher Zeischegg.

Efter att han provade på sina första porrfilmer så var det hans dåvarande flickvän som introducerade honom för producenter och regissörer inom porrindustrin i Los Angeles. Det var startskottet för en lång och framgångsrik porrkarriär.

I början tjänade han omkring 2 700 kronor per scen. Till slut kunde gaget öka till mellan 4 500 och 6 300 kronor per scen. Sen tog karriären fart när "Danny Wylde" blev signad till ett större produktionsbolag och började att tjäna 36 000 kronor för endast sex dagars jobb i månaden.

– Vilket var perfekt för mig eftersom jag då studerade film på universitet på heltid, säger han.

Kvinnor tjänar mer än män, genomsnittet är på omkring 9 000 kronor per scen (det kan du läsa mer om här), men Christopher tror ändå att det är svårare att vara kvinna i branschen.

– Det finns typ inga jobb kvar längre och så otroligt många porrskådisar. Om vi pratar heteroporr så kan snubbarna jobba flera gånger och göra flera scener för samma företag hela tiden. Men kvinnor får ofta vänta månader, eller år, innan de får ett jobb hos samma produktionsfirma.

Christopher, eller "Danny", gjorde både straight- och gayporr. Det tror han kan ha gjort att han faktiskt fick färre jobb. Det handlade i första hand om branschbestämmelser där skådisar inom straight porr testar sig mycket oftare för könssjukdomar – men använder inte kondom i scenerna.

Christopher Zeischegg konstnärr/porrstjärna
Zeischegg är skribent, fotograf och entreprenör. Bilder: christopherzeischegg.com

Inom gayporr är det oftast inte är lika hårda krav på att testa sig, men hårda regler att det måste vara kondom på skådisarna. Givetvis finns det olika bestämmelser för olika sorters porr och produktionsbolag, samt i olika amerikanska delstater.

– Fast jag tror att det har mer med homofobi att göra. Människor har rätt att ha sex med vem de vill och om min attraktion för män får någon att rygga till så behöver vi inte ha sex, säger Christopher.

Nu har han lagt porrkarriären på hyllan och den största anledningen handlade inte om stigmatiseringen. Det handlade om ett sjukdomstillstånd och ett beroende av piller.

Christopher tvingades i slutet av sin karriär till operation eftersom han hade priapism (långvarig och smärtsam erektion). Anledningen var att han väldigt ofta tog medicin mot erektionsproblem. Någonting som är väldigt vanligt i industrin.

– På åtta år så hamnade jag på akuten ungefär tre gånger. Alltid för priapism. Efter den tredje gången så sa min läkare att om jag fortsatte att ta medicinen så kunde jag bli skadad för livet – och att jag kunde drabbas av impotens. Jag slutade dagen efter, säger han till Independent.

Anledningen till att användandet fortsatte var för att "Danny" började få problem att få upp penisen utan piller – till slut började han ta medicinen innan han gick på dejt. Han var då inte ens 30 – och själv tror han att det handlade om osäkerhet då han "var tvungen att vara en porrstjärna i sängen även i verkligheten".

Det tog månader för Christopher att bli bekväm i sin sexdrift utan hjälp av "de magiska pillerna". Nu blickar han tillbaka på sin karriär och kan både se negativa och positiva aspekter av porrbranschens växande inflytande.

Att starta en ny karriär efter porrkarriären har varit tufft, men Christopher riktar nu fokuset mot videoproduktion, manusförfattande och en egen "hot sauce" döpt efter porr-alter-egot kallad "Wyldefire".

Porrstjärnans egna
Passande nog är ex-porrstjärnans starka sås döpt till Wyldefire. Bild: Rogue

Så innan du kan tänka dig en karriär så är det viktigt att tänka på att alla inte kan acceptera det du gör, att du kan bli stigmatiserad baserad på vilken sorts porr du gör och att det kan vara svårt att starta en ny karriär efteråt. Även om lönen är helt okej.

Läs också om varför svenska Puma Swede vill skapa porr för skolbarn – eller läs om varför du borde vara försiktig om du kollar på porr i mobilen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Skulle du kunna tänka dig att spela in porr?