Torsdag 11 Aug
Stockholm

Erika gifte sig med sig själv: Vi alla förtjänar lycka

Erika bjöd in sina nära och kära till takterassen i Brooklyn, där hon gifte sig med sig själv.

Kommentera (100)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Trots att det är kontroversiellt så ifrågasätts samhällets tvåsamhetsnorm nu mer än någonsin. Å ena sidan har vi relationsanarkisterna som förespråkar romantiska eller sexuella förhållanden med flera personer. Och å andra sidan finns det de som omfamnar kärleken till sig själv till den grad att de till och med har gift sig med sig själva.

En av dem är 37-åriga svenskättlingen Erika Anderson som bor i New York, som förra året gifte sig på en takterass i Brooklyn förra året.

– Jag är aldrig lyckligare än när jag är omgiven av människor jag älskar. Det var som om vi alla spelade ett stort spel tillsammans, genom att förnya vad äktenskap egentligen innebär, berättar Erika för Nyheter24.

"Vem är den lyckliga?"

Det hela började i februari 2016 då Erika, som är författare, skrev på en bok. Som en symbol för sitt engagemang till boken började hon bära en förlovningsring. En kväll på en bar frågade en man henne vem den lycklige var.

– Jag vände mig till honom och sa "jag!" och skrattade, berättar Erika.

En tid därefter planerade Erika sin födelsedagsfest, vilken hon ville kombinera med sin inflyttningsfest.

– Jag bestämde att jag ville hålla det jag sagt på baren och gifta mig med mig själv, framför mina vänner.

Gifte sig på takterassen

I april meddelade hon om sin "förlovning" och 7 maj var det dags.

På takterassen ovanpå lägenheten i Brooklyn klev hon fram mot altaret i en vit klänning och en vit bukett.

Runt henne var hennes vänner samlade för att bevittna och fira den väldigt speciella dagen. Det bjöds på rosé, whiskey och franska bakelser. Istället för en ny ring behöll hon sin förlovningsring och kompletterade med ett id-armband från Etsy. Ingraverat står det "je te choisis" – "jag väljer dig" på svenska.

Totalt gick bröllopet på 600 dollar, motsvarade ungefär 5 200 svenska kronor.

Innan hon gav sina löften läste hon några stycken ur Deepack Chopras "Reiventing the Body, Resurrecting the Soul", och som löfte läste hon en bön för Jungfru Maria, ur vilken hon tog bort de religiösa bitarna.

Hon avslutade med två shots Oban, en rökig whiskey.

Ett statement

Det är inte första gången Erika är gift. Skillnaden nu är att det är med sig själv – och inte juridiskt bundet.

– Jag gifte mig i 20-års åldern för att jag följde ett manus av hur livet är menat att se ut. Jag dejtade en bra kille, och trodde att det räckte till. Det spelade ingen roll om vi var menade för varandra eller inte. Jag beslutade att vi båda förtjänade lycka, och sättet att uppnå det var att frigöra oss båda, berättar hon.

Det senare bröllopet ser Erika som ett statement mot äktenskap som patriarkal tradition, där kvinnor tilldelas ett värde i äktenskapet. Även i New York där kvinnor gifter sig och skaffar barn senare än i övriga landet.

– Jag är inte emot äktenskap, jag är verkligen inte det. Jag älskar de lyckliga par som jag känner, det ger mig hopp. Det är bara svårt att hitta sig själv i landskapet man inte känner sig hemma i.

"Är det verkligen på riktigt?"

Reaktionerna på Erikas äktenskap har varit blandade. En person skämtade om att hon nu kan anse sig vara gay eftersom hon har en fru (sig själv) och att hon absolut vet vad hennes fru tycker om. Andra berördes djupt av att Erika gifte sig med sig själv.

– Min pappa var lite mer reserverad, och undrade om det verkligen var på riktigt, förklarar hon.

Vad betyder äktenskapet för dig?

– Det betyder att jag inte säger ja till förhållanden som på något vis inte fungerar för mig längre. Jag sänker inte mina standarder för att vara med en platshållare för att "vara med någon", säger hon och fortsätter:

– En vanlig kritik är att själv-äktenskap är narcissistiskt men det är det inte alls. Jag tror inte narcissister skulle slösa sin tid på självkärlek. Det här handlar om att se varandra som jämlikar oavsett ens relationsstatus.

Vad händer nu om du träffar någon annan som vill gifta sig med dig?

– Jag kommer säga "låt oss ha en trekant!". Skämt åsido. Om känslorna är besvarade är jag absolut öppen för att gifta mig med någon annan. Det är för lätt att sitta och säga "vad är poängen?".

– Poängen var ju att vara okej med vem jag är här och nu, med eller utan partner. Det räknas fortfarande.

Och Erika rekommenderar att fler gör detsamma.

– Om vi alla trodde på att vi var tillräckliga, om egenvärde inte var något villkorligt och om det inte var något som någon eller något kunde ta ifrån oss när som helst, skulle vi inte behandla varandra på det sättet vi gör.

Erika är alltså för tillfället öppen för att träffa någon trots att hon är gift, särskilt "vackra svenskar".

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Bör självgifte införas i Sverige?
Tack för din röst!
Kommentera (100)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.