Gör er redo för den amerikanska versionen av "Skam". Till hösten.
Gör er redo för den amerikanska versionen av "Skam". Till hösten. - Foto: NRK/Emojipedia (Montage Simon Lundberg)

Nu står det klart – här är allt vi vet om amerikanska "Skam"

Nu står det bland annat klart att arbetsnamnet på serien är "Shame". Här är de åtta viktigaste punkterna inför den amerikanska satsningen.


I slutet av 2016 stod det klart att det blir en amerikansk version av succéserien "Skam". Fansen kände sisådär inför den satsningen, men den svenske producenten Per Blankens lovar att USA-versionen kommer vara i "samma anda som originalserien är gjord".

I en intervju med DI Weekend svarar den svenske Hollywood-producenten på kniviga frågor om den nya versionen av allas vår favoritserie "Skam". 

Här är de åtta viktigaste punkterna vi tar med oss:

1. Namnet

Om du skulle få gissa vad namnet på serien skulle bli – så skulle det bli "Shame" eller hur? *ding* Korrekt svar. Det är i alla fall arbetsnamnet tills ett tv-bolag plockar upp produktionen och börjar sända programmen.

2. Upplägget – blir det en webb-serie?

Tanken med Skam var alltid att hålla den organisk för en publik som är vana att streama och följa nya klipp på Youtube. Alltså inte sitta och vänta på nya avsnitt framför tv:n. Tanken är att det ska skapas en hemsida där klipp publiceras utan förvarning på klockslaget som klippet visar – precis som i den norska versionen. 

Giphy/NRK

Det kommer också dyka upp sms och Insta-inlägg från karaktärerna. Sen kommer också klippen bli ett avsnitt som dels strömmas digitalt, dels sänds på en tv-kanal.

3. Hur ska serien kunna bli lika "äkta"?

Önskan från personerna bakom "Shame" är att den norska seriens skapare Julie Andem ska ha en självklar del i det amerikanska projektet. Samtliga karaktärer ska behållas och inte göras om (som de gjordes i den amerikanska versionen av "Skins"...).

Nu håller de på att arbeta med att göra amerikanska motsvarigheter till exempelvis "russebussen". Vad det blir återstår att se.

4. I vilken stad ska serien utspela sig?

Det är inte klart vad som blir den amerikanska versionen av Oslo. Vad som står klart är att det inte blir en typisk high school i Kalifornien. 

Högst troligt är att det blir en stad som fler amerikanska ungdomar kan relatera till. Några städer som skulle kunna vara aktuella är Chicago, Minneapolis, Seattle och Austin. 

5. Vilka bli skådespelarna?

Det är inte heller klart. Vad som står klart är att det kommer bli amatörer och inga stora skådisar som får rollerna. 

NRK

6. Kan USA acceptera så mycket sex och knark som finns i serien?

Enligt Per Blankens så bryr sig amerikaner inte så mycket om gräs så den dramatiken måste göras om på något vis. Däremot är sex riktigt känsligt, så där återstår att se vad det blir.

Den största utmaningen kommer bli avsaknadet av föräldrar i serien. Eventuellt kommer förklaringen till kollektivet, där Noora, Linn, Eskild och Isak bor/bott, bli att Nooras syster går på college och har en lägenhet. 

7. Kommer verkligen alla karaktärer att förbli samma?

Ja, enligt Per Blankens. Han säger att amerikaner inte kommer ha problem att acceptera karaktärer som Sana. "Det kommer bli en extra stark dramaturgisk effekt att den coolaste bruden i gänget är hon med hijab", säger producenten.

8. När kommer serien ha premiär?

Det är bråttom och det är ett pressat tidsschema. Inspelningarna är dock redan planerade att börja efter sommaren och pågår fram tills julen. Premiären är satt till hösten 2017 vilket alltså innebär att inspelning och publicering ska pågå parallellt.

Kommer ni ihåg när en norsk skolklass som efter en maskerad möttes av hat på nätet efter att folk antog att de var "de amerikanska skådisarna".

TV: Här berättar Skam-"Even" om relationen till "Isak": Vi klickade direkt

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du kolla på
Tack för din röst!