Här testar Nyheter24-reportern shibari

Shibarimästaren Andy "Andy Buru" visar Nyheter24:s reporter Antonia Backlund att japansk repkonst är så mycket mer än vad många tror.


Shibari, även kallat japansk bondage, är en form av repkonst där en person binder en annan eller flera personer på olika sätt. Konstformen faller inom BDSM-spektrat – men är på många sätt inte lik den bondage som vi i västvärlden är vana vid. 

En av dem som fallit för den japanska repkonsten är shibarimästaren Andy eller "Andyburu", 36. Han har utövat shibari i över tio år. För honom är shibari inte bara en hobby utan en heltidssysselsättning. 

Shibari har utövats i japan sedan Edo-perioden mellan år 1603 och 1868. Det var dock först på 1950-talet som shibari blev mer populärt i landet. På senare år har konstformen även plockats upp som en del av den västerländska BDSM-kulturen. 

För många är shibari enbart en konstform. Bildkälla: Privat/Andyburu.se

Men enligt Andy finns det många aspekter av shibari som oftast inte tas upp, vilket lett till att det finns en del fördomar om utövandet. Framför allt varför någon vill utöva.

– Vissa vill utforska sin kropps gränser, andra vill bli sedda, exempelvis genom att det finns publik. För en del är det personligt utvecklande att testa att lämna över kontrollen till någon eller visa sig sårbara. Andra vill känna sig omhändertagna, förklarar Andy och fortsätter:

– Det är viktigt att fråga sig vad man själv får ut av det. Finner jag några aspekter sexuella? Vad tänder jag på och varför? 

Så här kan det se ut när Andreas binder. Bildkälla: Privat/Andyburu.se

Det är också viktigt att poängtera shibari inte nödvändigtvis är sexuellt eller uppbyggt runt penetrerande sex på samma sätt som västerländsk bondage ofta är. 

Andy menar att det istället handlar mycket om att utforska sig själv, sitt sinnen eller sin kreativitet. Det finns också ett större fokus på relationen, intimiteten och sensualiteten som finns mellan den som binder och den som blir bunden. 

En annan del av shibari är leken mellan att känna sig trygg eller utmanad. Det finns trygga bindningar som handlar mer om att omsluta personen med repen, sedan finns det mer utmanade bindningar där personen är i en mer blottad pose, förklarar Andy.

Det är därför viktigt att den som binder och den som blir bunden känner sig trygga med varandra, eftersom kommunikation om hur någon känner sig bekväm att bli bunden eller binda är det absolut viktigaste inom shibari. 

Bildkälla: Privat/Andyburu.se

Andy rekommenderar att man börjar lugnt och inte dyka in i något avancerat direkt. 

– Det är viktigt att fråga sig "hur mår jag av det här? Känner jag mig trygg i mötet?". Prata om era gränser och vad som känns bra och inte bra. Sedan kan ni pröva lite men prata sedan med din partner om hur de uppfattade det. Sedan kan man tillsammans sakta lära sig mer. 

Att testa shibari utan någon tidigare kunskap är dock inte att rekommendera, så för den som vill lära sig mer råder Andreas att i första hand söka sig till olika rep-communityn. På flera orter i Sverige anordnas workshops och rep-träffar. 

Att bli medlem på Darkside, som är BDSM-forum på nätet är ett annat bra tips. Där finns ett nätverk som heter Peer Rope Stockholm. Eller så kan du kolla in Andys hemsida för både en utförligare beskrivning av shibari eller om du vill se var han håller kurser, boka en rep-session eller en privatlektion. 

I videon ovan kan du se Nyheter24:s reporter Antonia Backlund testa shibari. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du testat att binda någon?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.