Midsommarkrans gjort ut av blommor samt barn som dansar runt en midsommarstång
1 av 3
Visste du dessa saker om midsommar och midsommarafton?
Händer som assemblerar en midsommarkrans med äkta blommor
2 av 3
Ska du göra en egen midsommarkrans?
Skulptur av ett brölloppspar.
3 av 3
Lekbröllopp, en gammal tradition

5 konstiga saker du inte visste om midsommar

Har du någon gång rullat naken i daggen på midsommarafton? Förmodligen inte. Då lär du bli förvånad över följande midsommarfakta.


Till helgen firar vi midsommar i Sverige. Eller som det också kallas, Sveriges stora sommarfest. Vi firar att nätterna har blivit korta och dagarna långa och ljusa. I de flesta delar av landet innebär midsommarfirandet sill, små grodorna och jordgubbar med glass men så har det inte alltid varit. Här följer en lista på fakta du förmodligen inte hade en aning om hörde midsommar till. 

1. Nakenchock på morgonen 

En tradition som vi har lämnat bakom oss är att rulla nakna i gräset. Tro det eller ej men det fanns en tid då en trodde att om en rullade naken i daggen på midsommarmorgonen skulle detta leda till att en höll sig frisk det kommande vinterhalvåret. Tack Aftonbladet för den påminnelsen! 

2. Lekbröllop 

En annan tradition som de flesta av oss förmodligen glömt bort eller aldrig ens hört talas om är lekbröllop. Midsommar har alltid förknippats med kärlek och erotik och utifrån detta skapade dåtidens ungdomar så kallade lekbröllop. 


Enligt Populär Historia går ett lekbröllop i praktiken ut på att en valde en brud och en brudgum. Därefter tog brudgummen med sig bruden och stoltserade med henne bland människorna för att skrapa ihop det som behövdes till den kommande midsommarfesten. 

3. Alla skaffar barn under midsommarnatten 

Enligt SVT Nyheter som har pratat med Inge Göransson från SCB är 10 april Sveriges vanligaste födelsedag. Det betyder betyder att många barn har blivit och blir till under midsommarhelgen. 

4. Alkoholkonsumtionen skjuter i taket

I en artikel från affärsvärlden redovisas att svenskarna köpte 6,6 miljoner liter öl under midsommar 2015. Under midsommarveckan sommaren 2013 såldes 13,5 miljoner liter alkohol visar en rapport från Systembolaget

5. Midsommarkransen har magiska krafter 

En vanlig uppfattning förr i tiden var att under midsommar fick olika växter övernaturliga krafter. Många trodde också, enligt en artikel från Aftonbladet, att om en sparade midsommarkransen och lät blommorna torka så kunde man använda dem vid julbadet. 

De torkade blommorna sades ge kraft åt människorna så att de klarade av vintern. 


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hade du koll på det här?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man död i villabrand

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

1 timme sedan
Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.