Idag är det internationella BDSM-dagen.
Idag är det internationella BDSM-dagen. - Foto: Pixabay/Shutterstock

Här är 16 saker du borde veta om BDSM

Är du nyfiken på BDSM men inte vågat ställa de rätta frågorna? Då är det dags att lära dig – för idag är internationella bdsm-dagen.


Den 24 juli varje år är det internationella BDSM-dagen

BDSM är ett samlingsbegrepp för en mängd olika erotiska tekniker och står för bondage, disciplin, sadism och masochism. Det handlar i huvudsak om makt och smärta i ett sexuellt syfte.

Något som fick ett uppsving när en viss Christian Grey började synas på bioduken. För en del verkar det spännande, för andra något hemskt.

Oavsett vad du känner finns det en del du bör känna till.

1. Det här är BDSM

BDSM handlar alltså om maktförskjutning mellan två eller flera personer. En maktbalans mellan sadister och masochister. Detta blandas ofta med sex, men måste inte göra det.

Sadisten är den dominanta som njuter av att tillfoga någon annan smärta. Masochisten är den undergivna som njuter sexuellt av smärta och/eller psykisk dominans.

Det finns de som inte känner igen sig i begreppen dominant/undergiven, och kallar sig därför topp/bottom. Det är alltså ord för vem som utför, och vem som tar emot. En switch är däremot någon som kan byta position under en session eller ta en viss roll beroende på ens partner.

2. Allt sker under samtycke

Det går inte att påpeka nog med gånger. BDSM ska alltid ske under samtycke, det vill säga att alla inblandade vill göra det de gör och det andra gör på dem.

Även om det för utomstående kan se ut som ett övergrepp är det alltså inte det förrän någon har gått över det man har kommit överens om. Allt som inte sker under samtycke är övergrepp.

3. I BDSM är kommunikation är grunden

För att inte kunna göra något emot den andra personens vilja måste vi veta vad den andra tycker om, och vad vi själva vill göra.

Att inleda ett samtal med att kolla av era sexuella preferenser och fantasier är ett bra första steg. Då vet ni om ni gillar samma saker och har fantasier ni kan uppnå tillsammans. 

Desto mer den undergivna vet om sig själv och exempelvis sin smärtgräns, desto mer vet den dominanta var gränsen går. 

4.  Communityn hatar "Fifty Shades of Grey"

BDSM må ha fått ett uppsving när Fifty Shades of Grey-böckerna och filmerna kom. Men i ärlighetens namn är det många i communityn som kritiserar populärkulturens skildring, och menar att det inte är riktig BDSM.

Läs Zandra Hedluns debatt: "Fifty Shades of Rape – sluta glorifiera sexuellt våld".

5. Ansågs vara en psykisk störning 

Sadomasochism, i form av både fantasier och handlingar, ansågs länge vara en psykologisk störning.

Man antog att sadister och masochister hade sociala svårigheter.

Fram tills årsskiftet 2008-2009 ansågs BDSM fortfarande vara en psykisk sjukdom av Socialstyrelsen i Sverige.  

Subkulturen fick dock ett uppsving redan i början på 1990-talet, då utövare ville distansera sig ifrån termen sadomasochism som då syftade på en mentalsjukdom. De började istället kalla praktiken för B&D (bondage och disciplin) som senare slogs samman med SM – alltså BDSM.

En studie från 2008 publicerad i the Journal of Sexual Medicine visade att bdsm-utövare inte är ett symptom på psykiska diagnoser, missbruk eller problem med sex.

6. Vilka typer brukar gilla BDSM?

Flera studier visar att de som utövar BDSM ofta är högutbildade. Åtminstone de personer som har deltagit i studier. 

7. Är pålästa

Att utöva BDSM kräver mycket kunskap. Därför söker många utövare all kunskap de kan få – genom böcker, studier, samtal med varandra och till och med kurser.

8. Sexet kallas ofta för sessioner

Inom BDSM benämns ofta tiden man har sex eller en erotisk stund som en session, där den dominanta i vissa fall har gjort upp en plan med olika delar för hur sexet kommer se ut.

En session kan hålla på både kortare stunder och i flera timmar.

9. Att gilla smärta betyder inte att man alltid uppskattar smärta

Precis som vilken människa som helst kan smärta, förnedring och underkastelse väcka obehag. Även dominans.

Att en person tänder på smärta betyder inte nödvändigtvis inte att den uppskattar att plötsligt få smisk av vem som helst. 

Dessutom finns det personer som är sexuellt dominanta men som är mer socialt tillbakadragna, och undergivna som är mer socialt dominanta. 

10. BDSM har stoppord

Många inom BDSM stoppord. Detta för att snabbt kunna berätta om något känns fel och avbryta.

Här är de vanligaste stopporden:

  • Rött – sluta direkt
  • Gult – sakta ner/ta det försiktigare
  • Grönt – fortsätt

11. Prova alltid med någon som är erfaren

Om du ska prova BDSM för första gången är det lättast att göra med någon som är erfaren, oavsett om du är dominant eller inte.

Detta för att en erfaren dominant ofta är inkännande och känner till fler metoder – som hur en ska kupa handen vid smisk eller hur hårt en verkligen kan hålla runt halsen. Och likadant kan en erfaren undergiven lära en dominant.

12. Här kan du hitta partners

Det är inte alltid lätt att hitta seriösa personer att testa med. Det är därför viktigt att du letar på rätt ställen.

I flera städer, stora som små, i Sverige finns det både sexklubbar och swingersföreningar. Det kan vara ett bra ställe att utveckla din utlevnad.

Är du helt ny borde du kanske snarare fokusera på andra ställen. Tinder, forum för sexträffar och communityn Darkside är några av de ställena.

13. Allt är inte sex och smisk

En generell bild av BDSM-utövare är personer klädda i latex och utrustade med piskor. Eller så har de ett rött, hemligt rum med tio olika piskor. Men det är långt ifrån sant. 

En del gillar smärta, andra att tillfoga den. En del föredrar att bli bundna utan att för den sakens skull få sexuell njutning av det. Det är dessutom inte helt ovanligt att folk utövar BDSM utan att göra något sexuellt av det.

Shibarimästaren Andy "Andyburu" har tidigare berättat för Nyheter24 om utövarna:

– Vissa vill utforska sin kropps gränser, andra vill bli sedda, exempelvis genom att det finns publik. För en del är det personligt utvecklande att testa att lämna över kontrollen till någon eller visa sig sårbara. Andra vill känna sig omhändertagna.

Det finns så många förgreningar, material och tekniker inom BDSM att det helt enkelt är omöjligt att någon skulle gilla allt. Alla är vi olika, helt enkelt.

14. Your kink is not my kink but your kink is okay

Inom BDSM är det väldigt viktigt att belysa kinkshaming, och inte utsätta någon annan för det.

Det är alltså inte okej att skuldbelägga någon för dennes sexuella preferenser. Om ni inte tycker om samma saker är det inte något att göra en stor grej över. Gå vidare.

15. BDSM gör en hög

Det som skiljer BDSM ifrån "vaniljsex" (alltså sex som inte har BDSM-inslag) är att utövarna kan bli "höga".

Åtminstone för de som tar emot smärta.

Under sex får man nämligen högre smärttröskel, vilket kan göra att smärta blir skönt-ont.

– Kroppen reagerar ju så på smärta. För att dämpa smärtan får man endorfinpåslag. När man blir upphetsad ökar dessutom smärttröskeln. Då kan man göra saker som skulle varit direkt osköna och obehagliga när man inte är kåt, men som blir sköna då. Det är ungefär som när man får massage i trötta muskler, har sexologen Sandra Dahlén tidigare berättat för Nyheter24.

När man då använder smärta som ett verktyg inom sex får man ett större endorfinpåslag än om man inte skulle använda smärta. Det gör att de som praktiserar det kan uppleva att de är höga.

– Folk beskriver det på olika sätt, att man får andra syner i huvudet, att man får mer utanför-kroppen-upplevelser och att man hamnar någon annanstans. Att orgasmen blir mer intensiv, väldigt lång, flytande och utdragen, förklarar Dahlén.

16. Utövare har inga rättigheter

Utövare av BDSM som minoritetsgrupp saknar för dagslägget diskrimineringsskydd i Sverige.

De är heller inte skyddade mot hets. Även misshandel och hot mot BDSM-utövare räknas inte som hatbrott.

Det betyder dock inte att hatbrotten inte sker.

2016 drabbades BDSM Community Stockholm av flera attacker som gjorde att verksamheten helt lades på is, skriver Darkside.

RFSU och RFSL arbetar dock för att förbättra rättigheterna för utövare.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du provat BDSM?
Tack för din röst!