Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2675
reaktioner idag

Zandra Hedlund: "Fifty Shades of Rape – Sluta glorifiera sexuellt våld"

Zandra Hedlund: "Att framställa en bok som “Fifty Shades of Grey” som en hyllning till kvinnlig sexualitet är ingenting annat än en glorifiering av sexuellt våld och medverkar till att normalisera och odla en våldtäktskultur""

Catia Hultqvist skriver i dag i DN Kultur om kritiken mot “Fifty Shades of Grey” och menar på att vi inte kan tvinga in alla kulturyttringar i en feministiskt godkänd mall. Det är en märklig tolkning och visar på total okunskap om vad kritiken är baserad på. Det här handlar inte om att vilja begränsa kulturyttringar. Det här handlar om att okritiskt hylla glorifiering av sexuellt våld och svartmålande av sexuella minoriteter.

“Fifty Shades of Grey” handlar om miljonären Christian Grey som tar sig an den unga kvinnan Anastasia Steele (som dessutom är oskuld) och gör henne till sin sexslav. Den sexuella praktiken innefattar många element från BDSM-världen och har därför tolkats som en målande beskrivning av hur en BDSM-relation vanligtvis ser ut. Antingen har författaren gjort väldigt dålig research kring vad BDSM är, eller så är syftet att skildra en våldtäktshistoria.

Anastasia må framställas som en masochist som njuter av piskan och så långt inga problem. Det är inte den sexuella praktiken som ifrågasätts, det som blir problematiskt är när den manliga huvudkaraktären Christian Grey vid upprepade tillfällen går över hennes gränser, fortsätter trots att hon använder stoppord och ger henne alkohol för att minska hennes motstånd. Hade det handlat om normativt fittan-runt-kuken-sex, hade ingen ifrågasatt att det rörde sig om regelrätta övergrepp, men eftersom det framställs som BDSM tolkas berättelsen plötsligt som en skildring av sexuell frigjordhet och normbrytande sexualitet och hyllningskörerna vet inget slut.

En roman kan givetvis handla om vadsomhelst och behöver inte vara politiskt korrekt. Syftet kanske är att skildra en historia med upprepade fall av våldtäkt, sexuellt utnyttjande, fysisk och psykisk misshandel. Det finns gott om såna exempel i litteraturhistorien. Problemet blir när det framställs som att detta är en beskrivning av BDSM, att det är så BDSM fungerar. En enad hyllningskör som välkomnar en sexuellt frigjord roman gör inte saken bättre. Sen när är det sexuellt frigjort att våldta någon? När ska vi sluta hylla våldtäktsmän?

Det finns en sak som bör vara central inom alla sexuella praktiker och det stavas samtycke. Inom BDSM finns det något som kallas för SSC och RACK. Det är förkortningar som står för Safe, Sane and Consensual respektive Risk Aware Consensual Kink. Nyckelordet är Consenual, samtycke. Samtycke innebär att alla inblandade parter har godkänt det som sker och gör det helt frivilligt. Det är fullt möjligt att samtycka till i princip vadsomhelst, men det är även möjligt att närsomhelst dra tillbaka sitt samtycke om det inte längre känns bra. I BDSM används vanligtvis så kallade stoppord för att avbryta om leken gått för långt. Att använda ett stoppord är att dra tillbaka sitt samtycke. Att fortsätta efter att någon har uttalat ett stoppord är våldtäkt.

BDSM skiljer sig inte från andra sexuella praktiker på den punkten. Sex utan samtycke är inte BDSM, det är våldtäkt. Att skada någon utan samtycke är inte BDSM, det är misshandel.

Att framställa en bok som “Fifty Shades of Grey” som en hyllning till kvinnlig sexualitet, en berättelse om sexuell frigjordhet och normbrytande sexualitet, är ingenting annat än en glorifiering av sexuellt våld och medverkar till att normalisera och odla en våldtäktskultur. Att därtill svartmåla sexuella minoriteter genom att samtidigt kategorisera alla BDSM-utövare som våldtäksmän är djupt osmakligt.

Jag tror på sexuell frigjordhet och jag tror på normbrytande sexuella praktiker. Därför vägrar jag hylla “Fifty Shades of Grey”.

Zandra Hedlund,
Debattör och skribent, feminist och BDSM-utövare

Håller du med?

Mer:

Se den sexiga videon till Fifty shades of Grey-låten