Zandra Hedlund: "Fifty Shades of Rape – Sluta glorifiera sexuellt våld"

Zandra Hedlund: "Att framställa en bok som “Fifty Shades of Grey” som en hyllning till kvinnlig sexualitet är ingenting annat än en glorifiering av sexuellt våld och medverkar till att normalisera och odla en våldtäktskultur""


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Zandra Hedlund är BDSM-utövare, samt medlem i och pressansvarig hos Feministiskt Initiativ.

Catia Hultqvist skriver i dag i DNKultur om kritiken mot “Fifty Shades of Grey” och menar på att vi intekan tvinga in alla kulturyttringar i en feministiskt godkänd mall.Det är en märklig tolkning och visar på total okunskap om vadkritiken är baserad på. Det här handlar inte om att vilja begränsakulturyttringar. Det här handlar om att okritiskt hylla glorifieringav sexuellt våld och svartmålande av sexuella minoriteter.

“Fifty Shades of Grey” handlar ommiljonären Christian Grey som tar sig an den unga kvinnan AnastasiaSteele (som dessutom är oskuld) och gör henne till sin sexslav. Densexuella praktiken innefattar många element från BDSM-världen ochhar därför tolkats som en målande beskrivning av hur enBDSM-relation vanligtvis ser ut. Antingen har författaren gjortväldigt dålig research kring vad BDSM är, eller så är syftet attskildra en våldtäktshistoria.

Anastasia må framställas som enmasochist som njuter av piskan och så långt inga problem. Det ärinte den sexuella praktiken som ifrågasätts, det som blirproblematiskt är när den manliga huvudkaraktären Christian Greyvid upprepade tillfällen går över hennes gränser, fortsättertrots att hon använder stoppord och ger henne alkohol för attminska hennes motstånd. Hade det handlat om normativt fittan-runt-kuken-sex, hade ingen ifrågasatt att det rörde sig om regelrättaövergrepp, men eftersom det framställs som BDSM tolkas berättelsenplötsligt som en skildring av sexuell frigjordhet och normbrytandesexualitet och hyllningskörerna vet inget slut.

En roman kan givetvis handla omvadsomhelst och behöver inte vara politiskt korrekt. Syftet kanskeär att skildra en historia med upprepade fall av våldtäkt,sexuellt utnyttjande, fysisk och psykisk misshandel. Det finns gottom såna exempel i litteraturhistorien. Problemet blir när detframställs som att detta är en beskrivning av BDSM, att det är såBDSM fungerar. En enad hyllningskör som välkomnar en sexuelltfrigjord roman gör inte saken bättre. Sen när är det sexuelltfrigjort att våldta någon? När ska vi sluta hylla våldtäktsmän?

Det finns en sak som bör vara centralinom alla sexuella praktiker och det stavas samtycke. Inom BDSM finnsdet något som kallas för SSC och RACK. Det är förkortningar somstår för Safe, Sane and Consensual respektive Risk Aware ConsensualKink. Nyckelordet är Consenual, samtycke. Samtycke innebär att allainblandade parter har godkänt det som sker och gör det heltfrivilligt. Det är fullt möjligt att samtycka till i principvadsomhelst, men det är även möjligt att närsomhelst dra tillbakasitt samtycke om det inte längre känns bra. I BDSM användsvanligtvis så kallade stoppord för att avbryta om leken gått förlångt. Att använda ett stoppord är att dra tillbaka sitt samtycke.Att fortsätta efter att någon har uttalat ett stoppord ärvåldtäkt.

BDSM skiljer sig inte från andrasexuella praktiker på den punkten. Sex utan samtycke är inte BDSM,det är våldtäkt. Att skada någon utan samtycke är inte BDSM, detär misshandel.

Att framställa en bok som “FiftyShades of Grey” som en hyllning till kvinnlig sexualitet, enberättelse om sexuell frigjordhet och normbrytande sexualitet, äringenting annat än en glorifiering av sexuellt våld och medverkartill att normalisera och odla en våldtäktskultur. Att därtillsvartmåla sexuella minoriteter genom att samtidigt kategorisera allaBDSM-utövare som våldtäksmän är djupt osmakligt.

Jag tror på sexuell frigjordhet ochjag tror på normbrytande sexuella praktiker. Därför vägrar jaghylla “Fifty Shades of Grey”.

Zandra Hedlund,
Debattör och skribent, feminist ochBDSM-utövare

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.