Hur vet man om man är redo för ett förhållande?
Hur vet man om man är redo för ett förhållande? - Foto: Pexels

Dejtat länge? Så vet du om ni är redo för ett förhållande: "Skapar osäkerhet"

När man dejtar är det lätt att någon har bråttom in i förhållandet, medan den andra vill ta det lugnt. För Nyheter24 berättar Charlotte Sander om hur man vet att man är redo att faktiskt ingå i en relation.


Har du hittat någon som är lite speciell och som du börjat få känslor för? Då har du säkert funderat kring huruvida ni är redo att ingå i en kärleksrelation med varandra.

Enligt relationsexperten och samtalsterapeuten Charlotte Sander är det inte hur länge man har dejtat som avgör om man är redo för ett förhållande, utan helt andra aspekter. Men om man väldigt fort går in i en relation kan det uppstå obalans.

– Det beror ibland på att vi berättar för fort och för mycket om oss själva för tidigt in i relationen. När det här händer blir konsekvensen oftast att den andra blir rädd och backar, eftersom den känner sig indragen i personens tidigare relationer, säger Sander till Nyheter24 och fortsätter:

– Då blir den som berättat mycket om sig själv förvirrad, för den har ju gjort det i ren förälskelse och tänkt att "this is it", att den äntligen träffat rätt. Istället för att backa gör många då tvärtom och trycker på ännu mer, vilket gör att den andra backar och avslutar relationen.

Nackdelarna med att dejta länge

Det kan finnas fördelar med att dejta under en längre tid, som att man lär känna varandra. Men det kan också ge negativa konsekvenser. 

– Nackdelen är att det ganska ofta skapar osäkerhet hos den ena, för det är sällan båda vill "dra ut på" det, enligt min erfarenhet, säger Charlotte Sander.

Men att den ena vill ge sig in i ett förhållande fort kan också vara ett varningstecken.

– Många är rädda för att bli och vara ensamma och går därför in för fort i relationer men att de kanske egentligen innerst inne inte vet vad det är de längtar efter. 

Så i den här swajpande dejtingkulturen, har vi blivit bättre eller sämre på att hantera de jobbiga perioderna i våra förhållanden?

– Bra fråga! Tyvärr upplever jag det som att vi tror att vi ska känna kärlek i våra relationer hela tiden, men det gör man ju inte. 

Men trots det är det viktigt att alltid arbeta på sitt förhållande, och särskilt bygga på sin vänskap.

– Förälskelsen går ju i cykler och jag tror att ju mer vi släpper tanken och förväntningarna på att hela tiden gå och vara kära så har vi större chanser att hantera jobbiga perioder, om vi värdesätter vänskapen.

Så får du ditt förhållande att hålla länge

Det finns en särskild nyckel till att få ens förhållande att hålla länge, som börjar redan under tiden man bara dejtar.

– Jag tror att det är någon blandning av en inre trygghet och bra självkänsla samtidigt som man är beredd på att våga hoppas trots eller på grund av tidigare erfarenheter som kanske inte varit så roliga.

Något annat som är viktigt är att ha stor acceptans i relationen, och låta alla utvecklas som de vill. Släpp fri, framför att hålla hårt.

Slutligen, finns det några varningssignaler vi bör ha koll på?

– Lyssna på magkänslan. Den berättar men vi behöver lära oss att lyssna och uppfatta den fantastiska varningsklockan.

– Jag brukar säga: When it looks too good it probably is too good. Om man känner att det personen berättar är otroligt, ja nästan omöjligt, då ska man nog fundera lite..., säger Charlotte Sander till Nyheter24.

5 tips för dig innan du går in i ett förhållande

1. Om du nyligen blivit singel, dejtar eller vad som helst – se alltid till att du är klar med vad som har varit. 

– Annars blir det "soppigt" och ens partner kan få ta mycket som hen faktiskt inte har något med att att göra. 

2. Tänk och känn in vad som är viktigt för dig. Vad är dina deal breakers som du inte kommer kunna se bort ifrån?

3. Vet var dina gränser går, exempelvis när det gäller otrohet. Gränserna för otrohet finns lika många som relationer.

4. Vet vad du vill ha. Hur vill du att er relation ska se ut? Hur ofta ska ni ha kontakt, är det okej med kompisar av motsatt kön, resor, ska ni ha barn, ekonomi, utbildning och så vidare.

– Samtidigt ska man inte ha allt för mycket checklistor som ska bockas av, säger Sander.

5. Berätta inte för mycket om dig själv på en och samma gång, utan låt det ta tid för personen att lära känna dig.

Charlotte Sander driver sajten Relationsexperten.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!