Som hur mycket blod som är normalt?
1 av 2
Som hur mycket blod som är normalt? - Foto: Shutterstock
Eller hur ofta du bör byta tampong?
2 av 2
Eller hur ofta du bör byta tampong? - Foto: TT

7 saker du kanske undrat om mens – men inte riktigt vågat fråga

Kanske finns det en del saker du går eller har gått och undrat om när det kommer till mensen? Här är svaren på några frågor.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Kanske finns det några saker du går runt och undrar över eller som du undrade när du var yngre när det kommer till mensen? Här är svaren på några frågor som en del kanske undrar över.

1. Hur mycket är normalt att blöda?

Hur mycket man blöder när man har mens varierar från person till person. Det varierar också från person till person hur många dagar man har mens, men runt tre till sju dagar är normalt. Enligt UMO så är det normalt att blöda mellan 20 till 80 milliliter när man har mens. 

2. Kan man bli gravid under mens?

Ja, det går att bli gravid när man har mens – men det är ganska ovanligt att bli det speciellt de första dagarna när du har mens, enligt UMO.

3. Kan man vara gravid och ha mens?

Nej, man har inte vanligt mens under tiden då man är gravid. 

4. Är det farligt att ha sex när man har mens?

Nej, man kan ha sex när man har mens.

5. Hur ofta bör man byta tampong?

Beroende på hur mycket du blöder när du har mens så varierar det hur ofta du bör byta tampong. Om du har riklig mens så är det rekommenderat att byta tampong varannan till var fjärde timme. Om du blöder lite mindre räcker det om man byter tampong var sjätte till var åttonde timme. 

Du kan sova med en tampong, men då ska du byta den precis innan du lägger och dig sen igen direkt när du vaknar. Enligt rekommendationer ska man inte ha i en tampong i mer än åtta timmar. 

6. Varför är det klumpar i mensen?

Förklaringen till det är att blodet har klumpat ihop sig när det är på väg ut. Eller så kan det vara så att din mens är klumpig eller slemmig om det kommit ut lite slemhinna från din livmoder när du har din mens. 

7. Kan min mens ha en annorlunda färg än någon annans? 

Färgen på mensen är olika för alla, det beror på hur mycket man blöder eller om det är så att du precis fått mens eller om den håller på att ta slut. Har du riklig mens är den lite mer rödare, men den är ofta lite mer brun eftersom blodet kan ha börjat torka när det är på väg ut, enligt UMO.

TV: 7 vanliga anledningar till att din mens är oregelbunden

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du undrat över det här?
Tack för din röst!